Brexit: Premierul Boris Johnson face miercuri Uniunii Europene oferta sa finală

Premierul britanic Boris Johnson va dezvălui miercuri oferta sa finală pentru UE în privinţa Brexitului şi va transmite un mesaj clar, conform căruia dacă Bruxellesul nu va negocia pornind de la această ofertă, guvernul britanic va înceta negocierile şi va părăsi Uniunea pe 31 octombrie, informează AFP şi Reuters.

În discursul de încheiere al reuniunii anuale a conferinţei Partidului Conservator care are loc la Manchester, Johnson îşi va menţine linia dură în acest dosar, oferind conservatorilor loiali din partid primele detalii despre ceea ce va descrie drept "compromisul său corect şi rezonabil".

"În niciun caz prim-ministrul nu va negocia un termen limită" pentru Brexit, se arată într-un comunicat al biroului premierului Boris Johnson, deşi parlamentul de la Londra a aprobat o lege care cere ca acesta să solicite o nouă amânare în cazul lipsei unui acord pe 19 octombrie, imediat după următorul summit european.

"Prietenii mei, mă tem că după trei ani şi jumătate oamenii încep să simtă că sunt luaţi de fraieri. Încep să suspecteze faptul că sunt forţe în această ţară care nu doresc absolut deloc ca Brexitul să aibă loc", se arată într-un fragment al discursului premierului, comunicat de biroul acestuia.

"Haideţi să înfăptuim Brexitul pe 31 octombrie pentru ca în 2020 ţara noastră să poată merge mai departe", va fi îndemnul premierului adresat colegilor de partid.

Noul plan al premierului prevede o relaţie specială a Irlandei de Nord cu UE până în 2025, conform informaţiilor apărute marţi în ziarul The Telegraph, citate de Reuters. Astfel, provincia britanică va beneficia de o mare parte a prevederilor pieţei unice europene până cel puţin în 2025, dar va părăsi uniunea vamală alături de restul Marii Britanii. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

2 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

3 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

4 Are dreptate! / Alex Dima, mesaj de revoltă: „I-am lăsat să ne conducă. Suntem în această situație din cauza uno…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: Mircea Man

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos