Brexit: S-a dat startul în cursa pentru succesiunea lui Cameron la șefia conservatorilor și a guvernului

Brexit: S-a dat startul în cursa pentru succesiunea lui Cameron la șefia conservatorilor și a guvernului

Cursa pentru succesiunea șefului Partidului Conservator și premier demisionar David Cameron, declanșată de Brexit, s-a deschis oficial joi, după mai multe lovituri de teatru, relatează AFP.

Cinci candidați au intrat în cursă, însă nu și cel mai așteptat dintre ei, Boris Johnson, liderul taberei pro-Brexit, care, spre surpriza generală, a anunțat joi că nu va candida. Asta la două ore după ce s-a aflat că aliatul său din campania pro-Brexit și ministru de finanțe Michael Gove l-a trădat și s-a înscris în cursă, declarând de asemenea în treacăt că Boris Johnson nu ar putea să își asume leadership-ul.

Ținându-se la distanță de războiul intern care a lovit Partidul Conservator în timpul campaniei pentru referendum, ministrul de interne, extrem de ferma Theresa May, se prezintă ca un candidat al consensului la succesiunea lui David Cameron.

Mai curând eurosceptică, Theresa May, 59 de ani, a ales totuși la începutul anului, împotriva oricăror așteptări, să rămână fidelă premierului și să apere menținerea în Uniunea Europeană. Însă s-a implicat cât mai puțin, apărând chiar o limitare a imigrației, temă favorită a taberei pro-Brexit.

Aliat al lui Boris Johnson în campania pentru referendum, ministrul de justiție Michael Gove a produs surpriza, anunțându-și joi dimineață candidatura.

Intelectual neoconservator, spirit rafinat și ambițios, Michael Gove, 48 de ani, a fost unul dintre marii artizani ai taberei pro-Brexit, după ce s-a desprins de prietenul său David Cameron, pe care speră să îl înlocuiască acum la șefia executivului britanic.

El și-a justificat această alegere 'dificilă' cerând ca Regatul Unit să fie "mai liber, mai just și mai puternic în afara UE".

Ministrul muncii Stephen Crabb a fost primul care și-a oficializat candidatura. Favorabil menținerii în UE, el a precizat că niciun pas înapoi nu mai este posibil și că "nu va exista un al doilea referendum".

Într-un partid acuzat uneori de elitism, ministrul în vârstă de 43 de ani, originar din Țara Galilor și crescut de o mamă celibatară, poate să se bazeze pe o originile sale modeste. El a format un tandem cu ministrul pentru companii Sajid Javid.

Campion al valorilor tradiționale în cadrul Partidului Conservator și eurosceptic notoriu, fostul ministru al apărării Liam Fox, în vârstă de 54 de ani, este un alt candidat. El a fost nevoit să demisioneze din postul de ministru în 2011 după un scandal privind diverse conflicte de interese.

Fostul medic, care a mai încercat și în 2005 să obțină președinția conservatorilor în fața lui David Cameron, este considerat a fi outsider, însă poate conta pe ceva sprijin în rândurile militanților de partid.

În vârstă de 53 de ani, Andrea Leadsom, secretar de stat pentru energie, și-a anunțat candidatura pe Twitter și a făcut apel 'să se profite cât mai mult de Brexit'. Andrea Leadsom, care a lucrat în domeniul finanțelor, a cerut să se celebreze 'independența' Regatului Unit după anunțul privind rezultatul referendumului.

Ea a declarat joi vă viitorul lider trebuie să fie cineva care și-a dorit ca țara să iasă din UE, potrivit Reuters.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale