Brexit sau nu, spionii britanici și americani vor rămâne strâns legați (CIA)

Serviciile de informații britanice și americane își vor păstra relația strânsă în ciuda Brexitului, a asigurat miercuri directorul CIA John Brennan, relatează AFP.

Votul electoratului britanic pentru ieșirea din UE a pus sub semnul întrebării viitorul "relației speciale" între Washington și Londra, în timp ce Marea Britanie în afara UE ar fi un partener mult mai puțin atractiv pentru Statele Unite, potrivit multor experți.

Dar în materie de spionaj, parteneriatul strâns dintre cele două țări, ce datează din Al Doilea Război Mondial, "nu va fi afectat în lunile și anii următori", a declarat Brennan într-o conferință la Washington.

"Aceste legături sunt și vor fi întotdeauna esențiale pentru securitatea noastră colectivă" și vor continua "să se întărească" în anii următori, a spus el.

Șeful CIA a estimat de asemenea că votul alegătorilor britanici este "probabil cea mai mare provocare" cu care se confruntă Uniunea Europeană.

"Brexitul împinge Europa într-o perioadă de introspecție care va afecta practic tot ceea ce este Uniunea Europeană", a declarat Brennan.

Euroscepticii din Danemarca, Franța, Italia sau Olanda "vor cere propriile referendumuri" asupra mai multor subiecte și "cu siguranță, aceasta va face procesul decizional european... mai dur", a insistat el.

"Discuțiile privind modalitățile de ieșire a Regatului Unit vor domina agenda în următoarele luni", a mai subliniat el.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cu cine și-o trage Dana Budeanu

2 Prefectul Clujului, soţia şi baieţelul de nouă luni, diagnosticaţi cu COVID-19 / Prefectul: Gândiți-vă de două o…

3 După șase luni de coronavirus: 5 întrebări la care oamenii de știință încă nu au răspunsul

4 De citit / Un profesor american spune adevărul despre șobolanul pe care Dragnea îl admira și căruia i-a dat chei…

5 Cine este românca depistată pozitiv la coronavirus în insula Creta