Brexit-ul va avea un cost pentru economia britanică, indiferent de scenariul ieşirii din UE (guvern)

Brexit-ul va avea un cost pentru economia britanică, indiferent de scenariul ieşirii din UE (guvern)

Brexit-ul va avea un cost pentru economia britanică, indiferent de scenariul ieşirii din Uniunea Europeană (UE), a avertizat miercuri guvernul britanic într-un raport care subliniază că acordul negociat de către premierul Theresa May va limita pagubele, relatează AFP.

În timp ce votul deputaţilor britanici din 11 decembrie privind acordul încheiat de către Theresa May duminică împreună cu celelalte 27 de state al UE se anunţă departe de a fi câştigat de către premier, raportul subliniază că o ieşire fără un acord va reduce PIB-ul Regatului Unit cu 9,3 % în 15 ani.

Acordul obţinut de către dna May, criticat inclusiv de către Partidul Conservator, formaţiunea sa, va reduce cu 3,9 % PIB-ul ţării, în ipoteza în care Regatul Unit va încheia toate acordurile de liber-schimb pe care el le speră, se afirmă în raportul de 83 de pagini.

Documentul subliniază totuşi că toate aceste cifre trebuie să fie privite cu precauţie ''din cauza unor incertitudini inerente acestui tip de analiză economică''.

''Din punct de vedere pur economic, părăsirea UE va avea un cost (...). Ceea ce premierul încearcă să facă este să diminueze costul'', afirma la începutul dimineţii ministrul britanic de finanţe, Philip Hammond, la BBC Radio 4.

Guvernul nu oferă cifre concrete, dar, potrivit economiştilor, citaţi de agenţia Press Association, un PIB mai mic cu 3,9 % reprezintă circa 100 de miliarde de lire sterline până în 2030, respectiv o cifră mai mare decât actuala contribuţie a guvernului britanic la bugetul UE.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

2 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

3 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

4 Ilie Bolojan dă afară jumătate din angajaţii Consiliului Judeţean Bihor. Unii nici nu aveau loc prin birouri

5 Proștii votează, cefele groase din Servicii încasează / Fiul unui general STS ajuns liberal, contracte grase cu…