Brexitul zguduie "relația specială" dintre Washington și Londra

Brexitul zguduie "relația specială" dintre Washington și Londra

Votul Marii Britanii în favoarea retragerii din Uniunea Europeană este un afront adus Statelor Unite care vor trebui acționeze pentru evoluția relației lor cu vechiul continent, scrie AFP.

* LIVE UPDATE Referendum în Marea Britanie: Tabăra Brexit a câștigat cu 51,9% din voturi

Constrâns să apere din nou și întotdeauna "relația specială" dintre Washington și Londra, salutată de Winston Churchill în 1946, Barack Obama a dat asigurări vineri că aceasta nu este amenințată.

Decepția însă — și frustrarea — președintelui american, care s-a implicat cu energie în lupta împotriva Brexitului de partea "prietenului" său David Cameron, era evidentă.

Cu șapte luni înainte de încheierea mandatului, el va trebui să găsească noi puncte de sprijin în Europa pentru a încuraja o tranziție fără probleme și a limita pagubele, atât pe plan strategic, cât și economic.

Deoarece toți analiștii sunt de acord asupra unui lucru: repercusiunile cutremurului provocat de Brexit se vor face simțite și pe malul celălalt al Oceanului Atlantic.

"Este o veste proastă pentru Statele Unite", a subliniat Richard Haass, fost diplomat și președinte al organizației Council on Foreign Relations (CFR).

"Marea Britanie a fost unul dintre partenerii cei mai importanți (ai Americii) și va fi mai puțin dornică — și mai puțin capabilă — să joace acest rol", a adăugat el.

O mare parte din greutatea politică a Marii Britanii "era legată de capacitatea sa de a influența politica europeană urmând o viziune mondială foarte apropiată de cea a Americii", a completat Dalibor Rohac, de la American Entreprise Institute.

"Din momentul în care țara părăsește UE, această greutate politică dispare", a ținut el să adauge.

Simbol al acestui punct de cotitură istorică cu repercusiuni încă dificil de măsurat, Barack Obama a discutat încă de vineri cu cancelarul german, Angela Merkel, și a promis să acționeze "în strânsă legătură, în săptămânile și lunile ce vor urma", cu partenerii săi europeni.

"Pe baza relației strânse cu Marea Britanie, Statele Unite puteau coopera, prin intermediul acestora, asupra a numeroase subiecte europene", a declarat Jeffrey Rathke, de la Center for Strategic and International Studies (CSIS).

SUA "vor trebui să treacă la un nivel superior cu țările-cheie din UE", a adăugat el.

Pentru Thomas Wright de la Brookings Institution, Washingtonul va trebui să depună efortul de a juca un rol "constructiv" în fața prefacerilor uriașe care se anunță.

"Cred că poziția Statelor Unite va fi de a încerca să facă (etapele ce vor urma) cât mai fluide posibil și să minimizeze riscurile asociate Brexitului", a explicat el, subliniind faptul că Washingtonul va trebui să trateze cu atenție relațiile sale cu Parisul și Berlinul.

Aflat în California, unde s-a întâlnit cu lideri din Silicon Valley, Barack Obama a insistat asupra puterii evidente a legăturilor strategice care rămân cu Londra.

Prezența Marii Britanii în NATO rămâne o "piatră de temelie" a politicii externe americane, a afirmat președintele SUA.

Membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, direct implicată în războaiele din Irak și Afganistan și parte activă la negocierile internaționale asupra programului nuclear iranian, Marea Britanie este un partener important pentru Statele Unite.

"Gradul de interese și scopuri comune între cele două țări va rămâne extrem de ridicat", a subliniat Jeffrey Rathke.

Cu toate acestea, pariul lui Barack Obama — de a se implica personal în campanie spre marea nemulțumire a taberei pro-Brexit, care a denunțat un "amestec" — a eșuat.

"Nu cred că a fost contraproductiv. Probabil că a ajutat, dar nu a fost suficient", a apreciat Thomas Wright.

"Statele Unite trebuiau să fie mai active în relațiile lor cu UE din ultimii ani", a adăugat el, convins că viitorul președinte, care își va începe mandatul în ianaurie 2017, va trebui să joace un rol central în ieșirea Marii Britanii din UE, "dacă se constată că procesul se complică".

În această privință, cei doi candidați la succesiunea lui Barack Obama la Casa Albă au formulat analize diferite radical.

Republicanul Donald Trump a trasat imediat, din Scoția unde a inaugurat un teren de golf, o paralelă cu campania sa: "Oamenii doresc să reia controlul asupra țărilor lor".

Pentru democrata Hillary Clinton, perioada de incertitudine care urmează demonstrează în primul rând nevoia de a avea un președinte "calm, puternic și cu experiență". Exact opusul omului de afaceri american, cum se putea citi printre rândurile comunicatului său.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...