Britanic despăgubit cu 86.000 de dolari după ce șeful său s-a plâns că are prea mulți „chelioși de 50 de ani“

Britanic despăgubit cu 86.000 de dolari după ce șeful său s-a plâns că are prea mulți „chelioși de 50 de ani“

Nu este prima dată când chelia își face apariția într-o dispută de angajare. Anul trecut, un tribunal din Marea Britanie a decis că un bărbat al cărui supraveghetor l-a numit "chelios" a fost victima hărțuirii sexuale.

Decizie judecătorească pentru comentarii discriminatorii despre chelie

Un muncitor în vârstă de 61 de ani din Marea Britanie a obținut daune de 86.000 de dolari, după ce a declarat că managerul său a făcut comentarii discriminatorii, inclusiv că nu își dorea o echipă de "chelioși de 50 de ani".

Tribunalul pentru ocuparea forței de muncă din Marea Britanie a decis la începutul acestei luni că Mark Jones a fost concediat pe nedrept de la locul de muncă de vânzător la Tango Networks din Marea Britanie din cauza vârstei sale și i-a acordat despăgubiri importante, scrie cbsnews.com.

Potrivit hotărârii, Jones a început să lucreze la Tango Networks UK în 2019, la vârsta de 59 de ani, unde a muncit timp de doi ani. În acest timp, managerul lui Jones, Philip Hesketh, s-a referit în mod repetat la echipa de vânzări dorită de acesta ca fiind "plină de energie, energică și tânără", potrivit documentului.

În 2020, compania făcea angajări pentru un nou rol în vânzări și a intervievat un candidat pe care Jones l-a recomandat. Ulterior, Hesketh l-ar fi întrebat pe Jones despre vârsta candidatului, potrivit hotărârii. Când i s-a spus că respectivul candidat avea 57 de ani, Hesketh ar fi răspuns: "Da, părea bătrân" și a spus că "dorea pe cineva mai tânăr pentru acest rol" și "care să fie în mod ideal de sex feminin", potrivit hotărârii.

De asemenea, Hesketh ar fi spus: "Nu vreau o echipă de chelioși de 50 de ani - vreau să schimb dinamica", potrivit hotărârii.

Documentul judiciar a constatat că Tango Networks a oferit în cele din urmă oferte de muncă la doi candidați care erau cei mai tineri dintre finaliștii intervievați, iar Hesketh și-a exprimat clar intenția de a-l înlocui pe Jones cu unul dintre noii angajați.

Jones a aflat despre acest plan prin intermediul unei invitații din calendarul disponibil publicului, stabilită pentru 18 decembrie, care spunea, în parte, următoarele "Aș dori să fac o ofertă fiecăruia cu condiția să îl mutăm pe Mark foarte devreme în ianuarie 2021".

Planul de îmbunătățire a performanțelor

După ce a plecat în concediu și în concediu pe caz de boală, Jones s-a întors la serviciu la mijlocul lunii ianuarie. Câteva săptămâni mai târziu, a fost pus în mod oficial pe un plan de îmbunătățire a performanțelor. Jones a depus o plângere la angajatorul său și a demisionat pe 2 martie, susținând că a fost forțat să plece din cauza vârstei sale.

Angajatorul lui Jones a spus că acesta a avut performanțe scăzute, dar compania "nu a reușit să prezinte nicio dovadă convingătoare care să justifice în mod obiectiv acest lucru", potrivit tribunalului, care a remarcat că nu există "nicio informație obiectivă cu care să fie comparat".

Tribunalul nu a coroborat afirmațiile lui Jones potrivit cărora șeful său ar fi făcut remarci cu privire la chelie, dar a constatat că declarațiile făcute de amândoi cu privire la dorința de a avea o echipă "tânără" și "energică" "au știrbit din relația" dintre angajator și angajat.

Instanța a dispus plata a 71.441,36 de lire sterline către Jones, aproximativ 86.000 de dolari, pentru a acoperi concedierea abuzivă, concedierea prin încălcarea contractului și "vătămarea sentimentelor", precum și o sumă suplimentară pentru a acoperi taxele datorate pentru această despăgubire.

Un purtător de cuvânt al Tango Networks a declarat că Hasketh, managerul lui Jones, nu mai lucrează la companie.

Nu este prima dată când chelia își face apariția într-o dispută de angajare. Anul trecut, un tribunal din Marea Britanie a decis că un bărbat al cărui supraveghetor l-a numit "chelios" a fost victima hărțuirii sexuale.

În acel caz, grupul de trei judecători de sex masculin a concluzionat că chelia, fiind mult mai frecventă la bărbați decât la femei, este "inerent legată de sex".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”