Bruiajul rusesc pare să afecteze comunicațiile Ucrainei și armele furnizate de SUA, spun experții

Bruiajul rusesc pare să afecteze comunicațiile Ucrainei și armele furnizate de SUA, spun experții

Bruiajul rusesc a devenit atât de eficient încât Ucraina – precum și SUA și NATO – crede că bombele și alte arme inteligente nu își mai lovesc țintele la fel ca înainte. Aceasta este concluzia unei analize a Royal United Services Institute din Marea Britanie, relatează Insider.

SUA au furnizat Ucrainei muniții inteligente JDAM FOTO US National Archives

„Blocarea nu face ca JDAM-urile să nu mai funcționeze, dar riscă acuratețea lor”, conform cercetătorului RUSI Thomas Withington.

Efectul asupra JDAM este deosebit de semnificativ, deoarece aceasta este cea mai simplă și mai rentabilă bombă inteligentă de care dispun forțele ucrainene. Prin atașarea unor aripioare și a unui sistem de ghidare GPS la bombe vechi, Ucraina are capacitatea de a obține arme ghidate cu rază lungă de acțiune la o fracțiune din costul munițiilor cu ghidare de precizie, care se găsesc în cantități limitate.

Bombele JDAM cu rază de acțiune extinsă trimise Ucrainei de către SUA au o rază de acțiune de până la 80 de kilometri.

Withington a menționat în special sistemul de bruiaj R-330J Zjitel din dotarea armatei ruse, un sistem mobil montat pe camion, special conceput pentru a perturba comunicațiile GPS și prin satelit pe lungimi de undă de la 100 MHz la 2 GHz. „Semnalele de la sateliții americani GPS pe care kiturile JDAM le folosesc sunt transmise pe lungimi de undă de la 1,164 GHz la 1,575 GHz”, potrivit lui Worthington. „Acestea se încadrează în zona de captare a lui R-330j”.

Worthington susține că a văzut documente oficiale care estimează că raza de acțiune a R-330j este de circa 28 de kilometri, iar puterea bruiajului la 10 kW. Este „considerabil mai puternic decât puterea semnalului GPS care sosește din spațiu”, a precizat el. „Mai mult, cu cât receptorul GPS este mai aproape de antena de bruiaj a R-330Zh, cu atât semnalul de bruiaj devine mai puternic”, a explicat el

În teorie, o actualizare a modulului GPS (Selective Availability Anti-Spoofing Module) la începutul anilor 2000 ar trebui să asigure că JDAM va răspunde doar la semnalele GPS militare autorizate cu cod M-Code criptat. Totuși, bruiajele rusești ar putea fi în continuare capabile să perturbe semnalele prin intermediul unui bruiaj de tip „forță brută pură", a subliniat Withington.

Rusia ar putea, de asemenea, să intercepteze semnalele M-Code și să le retransmită cu ușoare modificări către o JDAM, făcând ca bomba să rateze ținta.

Forțele rusești „utilizează în prezent aproximativ un sistem EW major la 10 kilometri de front, situat de obicei la aproximativ 7 kilometri de linia frontului”, potrivit unui raport recent al RUSI privind tacticile rusești. Acest bruiaj a contribuit la o rată de pierdere a dronelor ucrainene pe care RUSI o estimează la 10.000 pe lună.

Potrivit raportului RUSI, trupele rusești specializate sunt, de asemenea, „foarte capabile” să intercepteze și să decripteze comunicațiile radio ucrainene. Într-un caz, se pare că au interceptat și decodificat un mesaj radio criptat de la trupele ucrainene care solicitau o misiune de foc în timp real, permițând comandanților ruși să trimită "avertizări preventive" unităților lor.

Cu toate acestea, războiul electronic rusesc are limitări. Semnalele de bruiaj dezvăluie locația unui dispozitiv iar Ucraina pare să fi localizat și distrus sisteme rusești precum R-330j. Aceste sisteme de bruiaj puternice pot, de asemenea, să perturbe GPS-ul și comunicațiile radio rusești.

„Constelația rusă GLONASS GNSS transmite unele semnale care sunt similare cu cele GPS", a precizat Withington. Există dovezi că "armata rusă suferă în mod regulat fratricid electromagnetic în acest scop. Forța dă adesea dovadă de o preocupare redusă pentru bruierea semnalelor prietene atunci când își atacă inamicii".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?