Bruxelles vrea ca europenii să consume anul acesta cu 5% mai puţină energie

Bruxelles vrea ca europenii să consume anul acesta cu 5% mai puţină energie

Comisia Europeană vrea ca europenii să consume anul acesta cu 5% mai puţine gaze şi petrol, conform planului prezentat miercuri de Executivul comunitar pentru a realiza ruperea rapidă a Uniunii Europene de combustibilii fosili din Rusia, relatează agenţia EFE.

Obiectivul Comisiei este acela de a economisi astfel circa 13 miliarde de metri cubi de gaze şi 16 milioane tone de petrol, ca parte a planului "Repower EU", prezentat miercuri de Executivul comunitar în vederea reducerii cu 66% a achiziţiilor de gaze ruseşti, anul acesta, şi a se desprinde de aceste importuri în 2030.

Potrivit propunerii, această economie se poate obţine prin reducerea temperaturii pentru încălzire, folosirea mai redusă a aerului condiţionat, utilizarea mai puţin a maşinilor şi folosirea transportului public, utilizarea mai eficientă a electrocasnicelor şi stingerea luminii când nu mai e necesară.

"Nu spunem oamenilor ce trebuie să facă, dăm sugestii", au subliniat surse comunitare în legătură cu o economie pe care şi Agenţia Internaţională a Energiei o consideră posibilă.

Printre aceste sugestii se află şi stimulente precum reducerea TVA în cazul sistemelor de climatizare de înaltă eficienţă şi pentru izolarea clădirilor, precum şi promovarea pompelor de căldură şi achiziţia de electrocasnice mai eficiente energetic.

Comisia consideră că moderarea cererii energetice "va reduce presiunea pe pieţele de energie şi va ajuta la scăderea globală a preţurilor".

Planul amplu al Executivului comunitar prevede şi ca industriile să se ralieze la acest efort prin electrificare, care va permite o economie suplimentară de 35 miliarde metri cubi de gaze în 2030, din care 2030 miliarde mc vor proveni din sectoare precum cel al mineralelor nemetalice, cimentului, sticlei, ceramicii şi industriei chimice. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /