Budapesta îl acuză de "aroganță" pe ministrul luxemburghez de externe, care a cerut excluderea Ungariei din UE

Budapesta îl acuză de "aroganță" pe ministrul luxemburghez de externe, care a cerut excluderea Ungariei din UE

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, l-a acuzat marți pe omologul său luxemburghez, Jean Asselborn, de "aere de superioritate" și de "aroganță", după ce acesta a spus că Ungaria ar trebui exclusă din Uniunea Europeană din cauza poziției sale dure împotriva imigranților, transmite DPA.

Asselborn "s-a autoexclus din grupul politicienilor care ar trebui să fie luați în serios", a spus Szijjarto, citat de agenția ungară de presă MTI.

Szijjarto a declarat despre ministrul de externe luxemburghez, un politician cu experiență, că "are aere de superioritate" și că este "arogant și frustrat", făcând comparație între acesta și instituțiile europene de la Bruxelles. El a mai afirmat despre Asselborn că este un politician "de categorie ușoară", "înclinat să distrugă securitatea și cultura Europei".

Guvernul conservator din Ungaria, condus de premierul Viktor Orban, a intrat în mod repetat în conflict cu UE în ultimii ani pe teme precum migrația, posibilitatea introducerii pedepsei capitale, vârsta de pensionare a judecătorilor sau independența Băncii Centrale.

Ungaria va organiza la 2 octombrie un referendum în cadrul căruia populația va fi întrebată dacă este de acord cu decizia UE ca solicitanții de azil să fie redistribuiți între statele blocului comunitar fără ca Budapesta să fie de acord.

Orban este fățiș împotriva imigranților. Ungaria a fost prima țară din UE care a blocat venirea imigranților și refugiaților, inclusiv prin ridicarea unui gard de-a lungul frontierei sale și prin adoptarea unor legi care să descurajeze intrările pe teritoriul său.

"Cei care — precum Ungaria — construiesc garduri împotriva refugiaților care fug de război sau cei care încalcă libertatea presei sau independența sistemului judiciar ar trebui să fie excluși din UE temporar sau, dacă este nevoie, permanent", a declarat Asselborn , într-un interviu apărut marți în cotidianul german Die Welt.

El a susținut că aceasta este singura cale de a menține coeziunea și valorile blocului comunitar.

"Gardul pe care Ungaria îl construiește pentru a-i ține departe pe refugiați devine tot mai lung, mai înalt și mai periculos. Ungaria nu este departe de a emite un ordin de tragere împotriva refugiaților", a spus Asselborn.

Ungaria nu ar fi avut nicio șansă de a intra în UE dacă ar fi aplicat pentru aderare astăzi, a mai declarat politicianul luxemburghez.

Afirmațiile lui Asselborn vin cu câteva zile înainte ca Orban să se întâlnească cu ceilalți lideri europeni la un summit la Bratislava menit a trasa direcția UE după decizia Marii Britanii de a părăsi blocul comunitar.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...