Budapesta insistă să facă jocurile Moscovei: mesajul șefului diplomației ungare înaintea summitului crucial de la Bruxelles

Budapesta insistă să facă jocurile Moscovei: mesajul șefului diplomației ungare înaintea summitului crucial de la Bruxelles

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, acuză o presiune politică și mediatică asupra țării sale și susține că nu va ceda în chestiunile continuării sprijinului pentru Ucraina și dechiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE).

Viktor Orban (stânga) dând mâna cu Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

În timp ce duce o politică pe placul dictatorului de la Kremlin, Ungaria lui Viktor Orban pretinde că „ia decizii în conformitate cu valorile europene”.

Ungaria „nu va ceda presiunilor din partea nimănui”, afirmă ministrul de Externe Peter Szijjarto într-un mesaj publicat pe Facebook înaintea unor întâlniri la Bruxelles pe care la califică drept „istorice” pentru „viitorul Europei”.

Există semne de „presiune politică şi mediatică înfricoşătoare. Elita politică şi presa din Europa amestecă în mod evident dimensiuni complet diferite, încercând să rezolve probleme istorice şi strategice prin acorduri tactice”, continuă el, subliniind apoi: „Nu ne vom da consimțământul”.

Mesajul lui Szijjarto a fost publicat în ziua în care miniștrii de Externe din statele membre UE s-au reunit la Bruxelles pentru a dezbate asupra apropării sprijinului pentru Ucraina și deschiderii negocierilor de aderare cu această țară agresată militar de Rusia lui Putin.

Premierul Viktor Orban rămâne inflexibil în opoziţia sa faţă de creșterea ajutorului și deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, notează Reuters.

Comisia Europeană a pledat în noiembrie pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, precum şi cu Republica Moldova, două state care au obţinut statutul de candidat la UE în iunie 2022, la câteva luni după lansarea invaziei de către Vladimir Putin.

Executivul european a mai propus alocarea unui ajutor de 50 de miliarde de euro până în 2027 pentru Ucraina, în cadrul unei revizuiri la jumătatea perioadei a bugetului pe termen lung al UE, precizează Reuters.

Liderii europeni se vor reuni joi şi vineri la Bruxelles pentru a lua decizii în acest sens, dar Orban, considerat un cal troian al lui Putin în UE, vrea să blocheze atât ajutorul, cât și extinderea UE cu Ucraina.

Premierul ungar exercită demersuri anti-Ucraina și pro-Rusia încă de la începutul invaziei, dar le-a intensificat în ultimele săptămâni, trimițând inclusiv o delegație la Washington pentru a găsi aliați de partea sa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat