Buget mai mare pentru Ministerul Justiției cu 3,33% în anul 2017

Buget mai mare pentru Ministerul Justiției cu 3,33% în anul 2017

Bugetul Ministerului Justiției (MJ) va fi în anul 2017 de 3,15 miliarde lei, în creștere cu 3,33% față de anul 2016, se arată în proiectul de buget publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

* UPDATE Proiectul de buget pe 2017 este configurat pe o creștere economică de 5,2% și un deficit bugetar de 2,96% din PIB

Potrivit proiectului, în anul 2017, la Ministerul Justiției sunt prevăzute cheltuieli curente în valoare de 3,1 miliarde de lei (în creștere cu 3,46% față de execuția preliminată pentru 2016), din care 1,78 miliarde de lei pentru cheltuieli de personal (în creștere cu 11,6% față 2016), 233 milioane lei pentru bunuri și servicii (creștere 7,12%), 1,04 miliarde lei pentru transferuri între unități ale administrației publice (scădere de 1,38%).

În domeniul investițiilor publice, MJ are ca priorități, pentru perioada 2017 — 2020, construirea unor sedii noi de instanțe: Palatul de Justiție Neamț (Tribunalul Neamț și Judecătoria Piatra Neamț), Palatul de Justiție Prahova (Curtea de Apel Ploiești și Tribunalul Prahova), Judecătoria Horezu, Judecătoria Târgu Neamț, Judecătoria Beclean, Tribunalul Sibiu.

De asemenea, vor fi consolidate și reabilitate clădirile unde își desfășoară activitatea Judecătoria Costești, Judecătoria Calafat, Judecătoria Carei, Judecătoria Corabia, reparație capitală la Palatul de Justiție Satu Mare, extindere sediu Tribunalul Covasna.

Proiectul de buget mai arată că vor fi introduse în programul pe anul 2017 noi obiective de investiții și lucrări de intervenție, dintre care: sedii noi la Judecătoria Rădăuți, Judecătoria Craiova și Judecătoria Oravița; reparații capitale la sediile Judecătoriei Sighetu Marmației și Judecătoriei Șimleu Silvaniei. De asemenea, Ministerul Justiției va participa în continuare și va susține — prin intermediul serviciului de specialitate și în baza unui protocol de colaborare încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale — implementarea Programului Național de consolidare a infrastructurii instanțelor de judecată aflate în municipiile reședință de județ, implementare asigurată de Compania Națională de Investiții.

Pe termen mediu, Ministerul Justiției are ca proiecte reînființarea Institutului Național de Criminologie, precum și îmbunătățirea infrastructurii IT&C a sistemului judiciar român prin contractarea unui împrumut de la BIRD, pentru dotarea MJ, instanțelor și a Ministerului Public cu hardware și software moderne.

Un alt capitol îl reprezintă consolidarea și eficientizarea Administrației Naționale a Penitenciarelor, printre altele fiind prevăzută asigurarea unor condiții de detenție în conformitate cu standardele internaționale, cu respectarea standardelor internaționale care impun un spațiu minim de locuit fiecărui deținut de 4 mp și diminuarea deficitului de aproximativ 8.500 locuri de cazare.

Un alt capitol se referă la consolidarea și operaționalizarea integrală a Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, instituția care are ca scop creșterea ratei de executare a ordinelor de confiscare dispuse în materie penală, printr-o administrare eficientă a bunurilor sechestrate care sunt repartizate Agenției de procurori și judecători. Corelativ, vor crește veniturile aduse la bugetul de stat, precum și cele prin care se asigură despăgubirea victimelor infracțiunilor, inclusiv a statului, când acesta s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Se face referire și la fondurile structurale. La sfârșitul lunii decembrie 2016, în cadrul cererii de proiecte "Sprijin pentru acțiunile de consolidare a unui management integrat strategic la nivelul sistemului judiciar și pentru consolidarea capacității instituțiilor din sistemul judiciar", lansată de Autoritatea de Management pentru Programul Operațional "Capacitate Administrativă", MJ a depus 3 fișe de proiect, respectiv "Analiza în vederea adaptării, modernizării și extinderii sistemului electronic de management al cauzelor ECRIS" — buget estimat 7.000.000 lei (inclusiv TVA); "Consolidarea capacității administrative a MJ prin dezvoltarea unei platforme de gestiune a proceselor de lucru (GPL) și a aplicațiilor aferente" — buget estimat 3.000.000 lei (inclusiv TVA); "Dezvoltarea și Implementarea unui sistem integrat de management strategic la nivelul sistemului judiciar" — buget estimat 3.680.000 lei (inclusiv TVA).

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…