Bulgaria - O expoziţie planificată la Luvru provoacă nemulţumirea naţionaliştilor

Bulgaria doreşte să-şi anuleze participarea la o expoziţie pe care muzeul Luvru o va dedica în curând operelor de artă realizate în perioada în care această ţară creştină se afla sub stăpânire otomană, o temă descrisă drept "insultătoare" de către facţiunea naţionalistă a guvernului, informează AFP.

"Este probabil ca expoziţia să fie anulată sau să fie înlocuită cu alta", a indicat marţi pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Culturii din Bulgaria, adăugând că în prezent au loc discuţii pe această temă cu muzeul parizian.

Un comunicat al aceluiaşi minister preciza luni că este de dorit ca evenimentul să fie anulat "având în vedere poziţia (...) Bisericii Ortodoxe Bulgare şi reacţiile opiniei publice".

Expoziţia planificată la Luvru în a doua jumătate a anului 2020 şi intitulată provizoriu "Arte şi culturi în Bulgaria (sec. XVI-XVIII) ar urma să prezinte circa 60 de obiecte, printre care icoane, poture, manuscrise şi bijuterii produse în această perioadă a stăpânirii otomane asupra Bulgariei (1396-1878).

Partidul naţionalist VMRO, aflat la guvernare alături de conservatori, a calificat drept o "batjocură" şi o "insultă" o expoziţie care evidenţiază "influenţa islamului asupra creştinismului".

Biserica Ortodoxă, de care aparţin în mod tradiţional peste 80% dintre bulgari, a anunţat luni că a refuzat să împrumute icoane şi obiecte de la o mănăstire şi două muzee bisericeşti pentru acest eveniment.

"Influenţele islamului asupra creştinismului în Bulgaria sunt indirecte, sporadice şi limitate" şi nu pot constitui nucleul unei expoziţii la Luvru, a declarat marţi la televiziunea bulgară istoricul Emanuel Mutafov, un expert al Academiei Bulgare de Ştiinţe consultat de guvern.

Expoziţia este planificată la Departamentul de Arte Islamice al marelui muzeu parizian, cadru pe care acest istoric îl consideră necorespunzător.

Contactaţi de AFP, reprezentanţii muzeului Luvru nu au reacţionat imediat.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Date noi / Generalul Nicolae Ciucă, noul premier desemnat. Orban, ministru și posibil vicepremier. 3 miniștri di…

2 Președintele n-a făcut o desemnare, ci o declarație de război! Pesediștii, cu spatele la zid, românii, în sond…

3 Situația la zi / Americanii spun că urmează o pandemie. „Nu este o chestiune de DACĂ. Este o chestiune de CÂND ș…

4 TVR / Procurorii DNA l-au căutat pe Codruţ Marta în cimitirul Pipera. Directorul de cabinet al fostului șef al …

5 Românii povestesc pe Facebook cum este în carantină! Din ce relatează, autoritățile au început să își facă tre…

recomandări

Te ia DNA: Ghita Sebastian, Teamnet, Hidrocanal

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere