Bulgaria: A eşuat şi a doua încercare de formare a unui guvern după alegerile parlamentare din 4 aprilie

Bulgaria: A eşuat şi a doua încercare de formare a unui guvern după alegerile parlamentare din 4 aprilie

A doua încercare de formare a unui guvern în Bulgaria după alegerile legislative din 4 aprilie a eşuat miercuri, după ce partidul 'Există un Astfel de Popor' (ITN), a doua formaţiune politică din parlamentul de la Sofia, a returnat mandatul primit de de la preşedintele Rumen Radev, transmit BTA şi dpa.

Fosta campioană la şah Antoaneta Stefanova, desemnată de ITN candidata la postul de prim-ministru, a reamintit poziţia partidului său conform căreia acesta nu va intra în coaliţii alături de formaţiunile politice tradiţionale.

''Pentru noi, formarea unor coaliţii lipsite de principii nu este normală'', a declarat Stefanova.

Şeful statului bulgar Rumen Radev a reafirmat că în perioade de criză, precum cea actuală, Bulgaria are nevoie de un guvern cu atribuţii depline, eficient, şi în aceste condiţii fiecare mandat este privit cu mari speranţe. Totuşi, Radev a adăugat că înţelege motivele deciziei ITN, întrucât un guvern stabil nu poate fi creat pe baza acordurilor fără principii şi că nu poate exista un angajament din partea unui singur partid.

Conform Constituţiei, preşedintele ţării trebuie acum să dea mandatul de a forma un guvern unui al treilea partid, care nu trebuie în mod obligatoriu să fie al treilea ca mărime dintre cele şase reprezentate în parlament. Dacă şi această tentativă eşuează, Bulgaria va trebui să organizeze noi alegeri.

ITN a obţinut 17,6% din voturi la alegerile din 4 aprilie, obţinând 52 dintre cele 240 de mandate parlamentare.

GERB, formaţiunea actualului premier interimar Boiko Borisov, a fost primul partid care a renunţat la mandatul de a forma un nou guvern în urma scrutinului din 4 aprilie. Deşi GERB s-a plasat pe primul loc în scrutinul parlamentar (75 de mandate), nemulţumirea alegătorilor faţă de corupţia larg răspândită în cel mai sărac stat din Uniunea Europeană a lăsat partidul fără o majoritate în legislativ şi fără potenţiali aliaţi într-un legislativ fragmentat. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI

5 „Dă-i în cap, omoar-o!” / „Planeta Moldova”, faza pe soacre