Bulgaria: Boiko Borisov afirmă că nu va mai conduce guvernul pe care va încerca să îl formeze GERB

Bulgaria: Boiko Borisov afirmă că nu va mai conduce guvernul pe care va încerca să îl formeze GERB

Premierul bulgar Boiko Borisov, cel mai longeviv şef de executiv din Bulgaria de până acum, a afirmat că nu va candida la conducerea guvernului pe care va încerca să îl formeze partidul său de centru-dreapta GERB, care a obţinut cele mai multe mandate la alegerile legislative din 4 aprilie, relatează Reuters.

Boiko Borisov a spus că va propune pentru postul de premier un candidat cu o orientare clară pro-europeană şi pro-NATO, dar nu a dat nume.

GERB, principalul partid al coaliţiei de guvernământ din Bulgaria, a câştigat alegerile parlamentare , dar şi-a pierdut majoritatea, potrivit rezultatelor finale ale alegerilor anunţate vinerea trecută.

GERB (Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei), care pentru prima dată de la înfiinţarea sa în 2006 nu a participat pe cont propriu la alegerile parlamentare, a obţinut 25,8% din voturi împreună cu partenerul său Uniunea Forţelor Democratice. Cele două formaţiuni vor avea 75 de mandate în Adunarea Naţională, parlamentul unicameral cu 240 de membri, a anunţat Comisia Electorală Centrală.

Nou-înfiinţata formaţiune "Există un Astfel de Popor" s-a plasat pe locul al doilea cu 17,40% din voturi şi 51 de mandate, urmată de Partidul Socialist Bulgar cu 15,01% şi 43 de mandate, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi cu 10,36% şi 30 de mandate, Bulgaria Democrată cu 9,31% şi 27 de mandate şi "Ridică-te, Bulgaria! Golanii criminali - afară!" cu 4,72% şi 14 mandate.

Joi, după alegeri, Boiko Borisov a declarat că renunţă la mandatul de parlamentar obţinut la scrutin pe lista GERB, precum şi la salariul de deputat, argumentând, într-o postare pe Facebook, că face acest lucru întrucât nu are nevoie de imunitate parlamentară.

Premierul conservator, care a câştigat de cinci ori alegerile desfăşurate începând din anul 2009 şi a condus de trei ori guvernul de la Sofia, a recunoscut săptămâna trecută că nu are suficient sprijin pentru a forma încă o dată guvernul, dar va încerca totuşi să o facă, iar dacă într-adevăr nu reuşeşte îi va cere lui Slavi Trifonov, liderul unui nou partid creat în urma protestelor anticorupţie de anul trecut, să-şi asume sarcina de formare a unei majorităţi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”