Bulgaria cere lucrătorilor sezonieri să nu contribuie la răspândirea coronavirusului

Bulgaria cere lucrătorilor sezonieri să nu contribuie la răspândirea coronavirusului

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat sâmbătă că este în favoarea menţinerii deschiderii frontierelor europene pentru lucrătorii sezonieri, dar s-a opus călătoriilor acestora care ar putea reprezenta un risc în contextul pandemiei de coronavirus, relatează AFP.

"În ceea ce priveşte libera circulaţie a persoanelor, am o poziţie oficială care este că aceasta este înscrisă în carta (drepturilor fundamentale) Uniunii Europene", a explicat Boiko Borisov jurnaliştilor.

''Cu toate acestea, consider că este nedrept pentru bulgari că unii merg să lucreze în Austria, de exemplu ca îngrijitor, să câştige nu ştiu cât, dar un salariu bun, şi că atunci când contractul lor este reziliat ei revin aici aducând virusul (...) toată lumea va plăti pentru ei. Este corect? Nu'', a continuat el.

Asistenţi, lucrători sezonieri, şoferi de vehicule grele care transportă mărfuri, angajaţi care lucrează la cules şi producători agricoli: UE a publicat luni o listă de ''lucrători în profesii critice'' în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, care trebuie să poată continua să circule liber, în pofida măsurilor puse în aplicare la frontierele interne ale Uniunii.

Totuşi, acestea sunt doar simple recomandări pentru statele membre, care sunt libere să aleagă dacă aplică sau nu aceste reguli.

Germania a indicat că va permite lucrătorilor străini sezonieri să intre pe teritoriul său, astfel încât aceştia să poată participa la strângerea recoltelor de fructe şi legume.

În ceea ce priveşte Austria, 231 de îngrijitori din România şi Bulgaria au ajuns luni la Viena şi vor lucra pentru a suplini lipsa de forţă de muncă în asistenţa la domiciliu.

Mii de bulgari care îşi câştigă de obicei traiul ca muncitori sezonieri au renunţat să revină în ţara lor pentru a nu răspândi coronavirusul.

Bulgaria este una dintre ţările europene cel mai puţin afectate de noul coronavirus, cu 17 decese din 503 cazuri de infecţii confirmate şi 34 de vindecări.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Partenerii mei sunt pișați pe ei / Monica Bârlădeanu, dezvăluiri picante despre scenele de amor

2 „Bianca Drăgușanu, amantă, prostituată, psihopată…” / Daria Radionova l-a dat în fapt pe Alex Bodi!

3 El este turnătorul PSD din Ministerul Sănătății / A fost recrutat și de Securitate

4 Proastă de bubuie / Nota 2,17 pentru fiica vitregă a lui Vela ca stagiar notar, dar numită de partid într-o func…

5 O fetiţă de 9 ani a găsit un portofel și a sunat la 112 / Citiți ce dialog a avut cu operatorul STS