Bulgaria: Computere sechestrate şi un director reţinut la o companie informatică din Sofia după atacul informatic masiv de la fisc

Bulgaria: Computere sechestrate şi un director reţinut la o companie informatică din Sofia după atacul informatic masiv de la fisc

Sofia, 24 iul /Agerpres/ - Poliţiştii bulgari care anchetează cel mai mare furt de date din istoria ţării l-au reţinut pe unul din directorii companiei de securitate informatică Tad Group şi au sechestrat computere şi documente, în urma unei percheziţii efectuate marţi la sediul din Sofia al companiei care a durat peste şase ore, relatează miercuri Reuters şi BTA.

Reţinerea pentru interogatoriu a directorului de marketing al companiei are loc după ce săptămâna trecută unul dintre angajaţii acesteia, Kristian Boikov, a fost reţinut şi inculpat în legătură cu atacul cibernetic din iunie asupra administraţiei financiare a ţării, în urma căruia ar fi fost compromise informaţiile financiare ale aproape tuturor bulgarilor adulţi.

Boikov, care are 20 de ani, susţine că nu a încălcat legea şi a fost eliberat din custodia poliţiei, dar nu poate părăsi ţara.

Marţi, procurorul general al Bulgariei, Sotir Ţaţarov, a afirmat că anchetatorii au găsit suficiente dovezi că Boikov a fost cel care a executat atacul şi că există şi informaţii privind un instigator al atacului.

Anchetatorii consideră că Boikov se află la originea e-mailului în care un individ care susţinea că este hacker rus se oferea să pună la dispoziţia media locale fişiere sustrase de la Agenţia naţională pentru venituri (NRA) şi că în momentul de faţă nu se pune problema unui atac din străinătate.

În ce o priveşte, NRA ar putea fi obligată să plătească o amendă de până la 20 de milioane de euro în urma furtului de informaţii, care potrivit unor responsabili a compromis circa 3% din baza sa de date.

Potrivit publicaţiei financiare bulgare Capital, între datele sustrase se numără şi fişiere de la reţeaua antifraudă a Uniunii Europene Eurofisc, prin care administraţiile financiare naţionale fac schimb de informaţii cu privire la activităţile frauduloase şi luptă împotriva fraudei organizate cu TVA.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”