Bulgaria: Consultări pentru formarea unui guvern

Bulgaria: Consultări pentru formarea unui guvern

Preşedintele bulgar Rumen Radev a început vineri consultări în vederea formării unui nou guvern, după ce alegerile legislative din 11 iulie au rezultat într-un parlament fragmentat, transmite AFP.

Ieşit pe primul loc la o mică diferenţă, 'Există un astfel de popor' (ITN), partidul antisistem al cântăreţului Slavi Trifonov, doreşte să formeze un guvern minoritar şi caută sprijinul altor formaţiuni care să-i asigure o majoritate în parlament.

'Dacă nu vom găsi o majoritate, ne vom îndrepta foarte probabil spre noi alegeri', a declarat vicepreşedintele ITP, Toşko Iordanov.

Preşedintele Radev a pledat pentru 'unitate în jurul câtorva priorităţi urgente'. 'Trebuie continuate consolidarea statului de drept, garantarea unui cadru legislativ favorabil investitorilor (...) şi rezolvarea provocărilor presante ale unei reforme judiciare', a subliniat el.

Izolat şi acuzat de legături cu oligarhia, partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov - care s-a aflat la putere timp de un deceniu - nu a fost invitat la discuţiile preliminare, pe care ITN le va purta cu toate celelalte partide vineri seară şi în weekend.

ITN dispune de doar 65 din cele 240 ale parlamentului rezultat în urma alegerilor anticipate, desfăşurat în sistem proporţional la numai trei luni după precedentul scrutin din 4 aprilie. Acesta fusese câştigat de GERB, care nu a reuşit însă să formeze un guvern.

A doua zi după alegerile din iulie, Trifonov a anunţat unilateral un guvern minoritar, dar, în urma protestelor declanşate, partidul său a decis să-şi retragă candidatul controversat la funcţia de prim-ministru şi să lanseze negocierile actuale, ce se anunţă dificile.

Două partide axate pe lupta împotriva corupţiei, dar şi socialiştii şi formaţiunea minorităţii turce vor fi consultate, mai ales în privinţa priorităţilor politice. În schimb, componenţa guvernului nu va fi negociabilă, a indicat ITP.

'Dacă fiecare formaţiune politică lasă deoparte părţile din program care sunt inacceptabile pentru celelalte, ar trebui să putem forma o majoritate parlamentară destul de stabilă', a fost de părere Iordanov.

Preşedintele Radev urmează să-l mandateze pe noul candidat desemnat de ITP pentru preluarea şefiei guvernului. Radev s-a declarat dispus să asiste la finalul negocierilor între partide.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Analist rus: „Timpul lucrează împotriva Rusiei” / Soldații ruși au căzut într-o capcană la Severodonețk

2 Născut într-o rulotă pe marginea drumului, a ajuns miliardar / Povestea celui mai bogat țigan din Marea Britanie

3 VIDEO Este „viu” și nevătămat / Țeapa luată de Forțele ruse care au aruncat o grenadă într-un transportor blindat

4 VIDEO „Ca să nu-ţi ascund nimic, am vrut să mă duc să joc hochei pe gheaţă. Acum sunt la sală”

5 Contre între Ciutacu și RO Vaccinare / „Tonomatul” a încasat-o ca Mircea Badea!