Bulgaria înființează un tribunal împotriva corupției la nivel înalt

Bulgaria, considerată una din țările cele mai corupte din Uniunea Europeană, va înființa în termen de trei luni un tribunal destinat judecării cazurilor de mare corupție în care sunt implicați responsabili politici, potrivit dispozițiilor publicate vineri în Monitorul Oficial de la Sofia, transmite AFP.

Noua instituție, care va viza miniștri, deputați și primari, face parte dintr-o reformă a codului de procedură penală, menită, conform promotorilor săi, să evite împotmolirea procedurilor în justiție.

Bulgaria și România, membre ale Uniunii Europene din 2007, sunt supuse unei supravegheri întărite a Comisiei Europene în materie de luptă anticorupție, prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), Bruxellesul criticând adesea progresele insuficiente.

În cel mai recent raport din ianuarie, Comisia Europeană a solicitat Bulgariei 'modificări ale codului de procedură penală și codului penal, pentru a ameliora cadrul juridic al urmăririlor în justiție în dosarele de corupție la nivel înalt și de forme grave de criminalitate organizată'.

Crearea unui tribunal specializat a făcut însă obiectul unor critici puternice din partea Uniunii Judecătorilor bulgari, a unor ONG-uri și a unor mici partide de dreapta, care au invocat 'pericolul' transformării acestuia într-un 'tribunal extraordinar ale cărui verdicte să fie motivate politic'. Criticii mai susțin că înființarea noii instituții vizează 'să ascundă problema centrală: absența investigațiilor eficace și a acuzațiilor susținute de probe solide'.

Parlamentul urmează să voteze în toamnă cu privire la înființarea, la recomandarea Bruxellesului, a unui organ specializat care să centralizeze mijloacele luptei anticorupție, în prezent dispersate între mai multe instanțe puțin eficiente.

Două proiecte de lege în acest sens au eșuat în parlament în ultimii ani. Conform raportului Comisiei, 'o nouă instituție de luptă anticorupție în același timp eficace și responsabilă pentru acțiunile sale va fi un test decisiv pentru determinarea Bulgariei' de a elimina acest flagel.

Potrivit organizației Transparency International, Bulgaria rămâne statul membru al UE în care percepția asupra corupției este cea mai acută.

Viitorul raport MCV al Comisiei Europene este așteptat în decembrie, în ajunul preluării de către Bulgaria a președinției Consiliului Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2018.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Previziunile IHME(University of Washington) pentru România: 13 aprilie, vârful epidemiei, 8 mai, prima zi fără…

2 Guvernul Orban a hotărât: Urmează o perioadă de sacrificii uriaşe pentru toată lumea, cu excepţia bugetarilor

3 Aceasta este o morgă din New York. Morții de Covid-19 vor fi îngropați temporar în parcuri. Medic: Va fi mai r…

4 VIDEO Imagini inedite cu Boris Johnson publicate de Rareș Bogdan

5 ALERTĂ / Document / PSD dă atacul la o instituție-cheie din stat! Șerban Nicolae și Daniel Zamfir vor să-l scoată …

recomandări

Te ia DNA: Mircea Man

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Burgeri în cele mai ciudate ipostaze