Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici.×

Bulgaria îşi apără controversatul clip de prezentare a preşedinţiei sale a Consiliului UE

Guvernul bulgar a transmis vineri că nu a existat nicio rea intenţie în clipul său lansat cu ocazia preluării, la 1 ianuarie, a preşedinţiei semestriale a Consiliului EU, video în care se afirmă că "un 'nu' poate să însemne 'da'", în plină dezbatere privind hărţuirile sexuale după scandalul Weinstein, transmite AFP.

"Regretăm că clipul nostru a putut stârni neînţelegere", a precizat preşedinţia bulgară pe Twitter, explicând că afirmaţia respectivă este legată de cutuma locală a datului din cap. În Bulgaria, datul din cap este, de fapt, interpretat invers decât în majoritatea celorlalte ţări din lume: sus-jos înseamnă 'nu', iar stânga-dreapta, 'da'.
Mesajul a venit ca un răspuns dat eurodeputatei ecologiste franceze Karima Delli, care a cerut, pe Twiter, retragerea acestui clip oficial pe motiv că "un 'nu' nu poate însemna niciodată 'da'". Ea a adăugat: este "regula de bază a consimţământului şi a respectului faţă de femei".

De la 1 ianuarie 2018, Bulgaria asigură pentru şase luni preşedinţia Consiliului EU. Cu această ocazia, Sofia a făcut public un clip de patru minute, în care sunt lăudate frumuseţile peisajelor din Bulgaria şi în care se spune: "Nu ai cum să nu te îndrăgosteşti la prima vedere".

În debutul clipului, o tânără cu un rucsac în spate întâlneşte un tânăr într-un tren. "Când faci cunoştinţă cu ea (Bulgaria - n.r.) pentru prima dată, este posibil să primeşti un semnal greşit", spune o voce din off.

"Nu uita, aici un 'nu' poate însemna 'da'. Nu că ar vrea să te perturbe, ci ea pur şi simplu te invită să o cunoşti mai bine", continuă vocea masculină.

Acest clip face în realitate referire la cutuma din Bulgaria prin care datul din cap este invers pentru a spune 'da' şi 'nu', a subliniat preşedinţia bulgară.

Bulgaria este angajată "în egalitatea de şanse şi în nediscriminare. Este o dezbatere importantă, care nu trebuie tratată uşor", a insistat ea.

Aceste declaraţii survin într-un context special, după dezvăluirile din octombrie privind hărţuirile sexuale comise de producătorul hollywoodian Harvey Weinstein, care a declanşat un val de mărturii privind agresiuni sexiste şi sexuale în întreaga lume.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp
loading...

Citește și:

populare
astăzi

1 EXPLODEAZĂ tot? Euronews anunță că Dragnea este investigat în Brazilia pentru spălare de bani!

2 COD ROȘU! România, amenințată în direct de un Infractor turbat! VIDEO

3 VIDEO Oameni buni, ascultați elucubrațiile Infractorului! Trebuie internat la nebuni! Urmează LUCRURI GRAVE pe…

4 Miercuri noapte se va da OUG pe Codul Penal. Joi se va declanșa procedura de suspendare a președintelui! SURSE

5 Un om care poate schimba istoria spunând adevărul despre Dragnea, dar nu o face pentru că e prea laș...

recomandări

Te ia DNA: Dinu Pescariu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Veverița asta a fost salvată după un uragan