Bulgaria: Parlamentul a încuviințat arestarea liderului formațiunii naționaliste Ataka

Bulgaria: Parlamentul a încuviințat arestarea liderului formațiunii naționaliste Ataka

Parlamentul bulgar a votat, miercuri, în favoarea arestării liderului formațiunii naționaliste Ataka, Volen Siderov, și a unui coleg de partid de-al său, Desislav Ciukolov, pentru presupusa lor implicare într-o dispută cu mai mulți studenți, în luna octombrie, relatează BTA și Reuters.

Autorizarea arestării lui Siderov a fost aprobată cu 124 voturi pentru,19 împotrivă și 15 abțineri, iar cea a lui Ciukolov cu 118 voturi pentru, 18 contra și 14 abțineri.

Votul survine unei cereri a procurorului-șef al Bulgariei, Sotir Țațarov, în vederea ridicării imunității parlamentare a lui Siderov și Ciukolov. Cei doi au renunțat la imunitate chiar înaintea procedurii de vot.

'Nu fugim de justiție și în această privință cererea ar avea numai o funcție represivă. Mă voi apăra singur, pe cont propriu', a declarat în parlament Volen Siderov (59 de ani), fost jurnalist.

Siderov și mai mulți deputați membri ai Ataka, precum și simpatizanți ai formațiunii, au intrat pe 23 octombrie în clădirea Academiei Naționale de Teatru și Film de la Sofia, unde a insultat mai mulți studenți prezenți, ceea ce a provocat reacția fermă a acestora.

Pe imaginile filmate se poate vedea că atunci când polițiștii au escortat în afara clădirii grupul condus de Siderov, un bărbat l-a lovit cu pumnul în față pe liderul Ataka.

După incident, Volen Siderov a susținut că a fost lovit de un ofițer de poliție și că se consideră victimă a violenței poliției, adăugând că a avut loc un atentat la viața sa.

Biroul procurorului-șef a afirmat că Siderov s-a comportat cu un 'extraordinar grad de cinism'.

Partidul Ataka a obținut 4,5% din voturi la alegerile parlamentare desfășurate anul trecut în Bulgaria. Formațiunea este un critic vehement al SUA și al apartenenței Bulgariei la NATO, fiind singurul partid bulgar care a salutat intervenția Moscovei în Crimeea și anexarea acesteia de către Rusia. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cel mai negru scenariu pentru România...

2 Un caz „special”...

3 Dezvăluirea lui Băsescu despre proprietarul Bazei Mihail Kogălniceanu...

4 Da, este dr. Andrei Nae, lector la catedra de limba engleză, membru în comisia de admitere a Universității București

5 Avertismentul care dă fiori al fostului consilier prezidențial Iulian Fota despre garanțiile de securitate ale NATO