Bulgaria: Parlamentul aprobă achiziția de avioane multirol și nave militare pentru 1,18 miliarde de euro

Bulgaria: Parlamentul aprobă achiziția de avioane multirol și nave militare pentru 1,18 miliarde de euro

Adunarea Națională bulgară (parlamentul) a aprobat joi propunerea guvernului de achiziționare de avioane multirol și nave militare de patrulare, pentru o sumă totală de 1,18 miliarde de euro până în 2021, o decizie în premieră după aderarea țării la NATO în 2004, transmite AFP.

Un contract de achiziție a opt avioane, noi sau second-hand, urmează să fie încheiat înainte de sfârșitul anului, plata și livrările fiind prevăzute pentru 2018-2021.

Valoarea contractului este plafonată la 1,5 miliarde de leva (770 milioane de euro).

Ministerul Apărării a primit deja oferte din 15 țări, parlamentul preselectând deja trei, din partea Suediei — pentru avioane Gripen noi, a Italiei — pentru aparate Eurofighter second-hand și din partea Portugaliei — pentru F-16 tot de ocazie.

Opt avioane suplimentare urmează să fie achiziționate în 2022-2023, conform unui proiect guvernamental ale cărui surse de finanțare vor fi stabilite ulterior.

Totodată, deputații au dat undă verde construirii în Bulgaria, în următorii cinci ani, a două nave de patrulare, pentru o sumă maximă de 820 milioane de leva (419 milioane de euro).

"Armata bulgară este în continuare echipată cu armamente sovietice și nu dispune de compatibilitate operațională cu NATO", a argumentat ministrul apărării, Nikolai Nencev.

Insuficient dotată cu avioane de luptă moderne, Bulgaria a decis în februarie să autorizeze participarea unor aeronave ale NATO la protejarea spațiului său aerian.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

3 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!

4 Previziunile lui George Friedman pentru următorii 10 ani: Se ridică Polonia și Turcia

5 Ioan T. Morar / „Dacă arătarea asta i se pare frumoasă vreunui bărbat...”