Bulgaria: Parlamentul aprobă achiziția de avioane multirol și nave militare pentru 1,18 miliarde de euro

Bulgaria: Parlamentul aprobă achiziția de avioane multirol și nave militare pentru 1,18 miliarde de euro

Adunarea Națională bulgară (parlamentul) a aprobat joi propunerea guvernului de achiziționare de avioane multirol și nave militare de patrulare, pentru o sumă totală de 1,18 miliarde de euro până în 2021, o decizie în premieră după aderarea țării la NATO în 2004, transmite AFP.

Un contract de achiziție a opt avioane, noi sau second-hand, urmează să fie încheiat înainte de sfârșitul anului, plata și livrările fiind prevăzute pentru 2018-2021.

Valoarea contractului este plafonată la 1,5 miliarde de leva (770 milioane de euro).

Ministerul Apărării a primit deja oferte din 15 țări, parlamentul preselectând deja trei, din partea Suediei — pentru avioane Gripen noi, a Italiei — pentru aparate Eurofighter second-hand și din partea Portugaliei — pentru F-16 tot de ocazie.

Opt avioane suplimentare urmează să fie achiziționate în 2022-2023, conform unui proiect guvernamental ale cărui surse de finanțare vor fi stabilite ulterior.

Totodată, deputații au dat undă verde construirii în Bulgaria, în următorii cinci ani, a două nave de patrulare, pentru o sumă maximă de 820 milioane de leva (419 milioane de euro).

"Armata bulgară este în continuare echipată cu armamente sovietice și nu dispune de compatibilitate operațională cu NATO", a argumentat ministrul apărării, Nikolai Nencev.

Insuficient dotată cu avioane de luptă moderne, Bulgaria a decis în februarie să autorizeze participarea unor aeronave ale NATO la protejarea spațiului său aerian.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”