Bulgaria: Partidul GERB câştigă alegerile, dar guvernul său pierde majoritatea în parlament (rezultate finale)

Bulgaria: Partidul GERB câştigă alegerile, dar guvernul său pierde majoritatea în parlament (rezultate finale)

GERB, principalul partid al coaliţiei de guvernământ din Bulgaria, a câştigat alegerile parlamentare, dar şi-a pierdut majoritatea, potrivit rezultatelor finale anunţate vineri dimineaţă devreme şi citate de agenţiile BTA şi Xinhua.

GERB (Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei), care pentru prima dată de la înfiinţarea sa în 2006 nu a participat pe cont propriu la alegerile parlamentare, a obţinut 25,8% din voturi împreună cu partenerul său Uniunea Forţelor Democratice. Cele două formaţiuni vor avea 75 de mandate în Adunarea Naţională, parlamentul unicameral cu 240 de membri, a anunţat Comisia Electorală Centrală.

Nou-înfiinţata formaţiune "Există un Astfel de Popor" s-a plasat pe locul al doilea cu 17,40% din voturi şi 51 de mandate, urmată de Partidul Socialist Bulgar cu 15,01% şi 43 de mandate, Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi cu 10,36% şi 30 de mandate, Bulgaria Democrată cu 9,31% şi 27 de mandate şi "Ridică-te, Bulgaria! Golanii criminali - afară!" cu 4,72% şi 14 mandate.

GERB a câştigat 95 de mandate la alegerile anterioare din 2017 şi a format un guvern de coaliţie cu Patrioţii Uniţi, partid care îşi adjudecase 27 de mandate. Coaliţia lor a fost susţinută de partidul Volia cu 12 mandate, dar ultimele două formaţiuni nu au reuşit să treacă pragul de 4% în acest an.

Se aşteaptă ca Adunarea Naţională nou aleasă să ţină prima reuniune în următoarele trei săptămâni potrivit practicii parlamentare bulgare.

Conform constituţiei bulgare, preşedintele ţării îl va numi ca prim-ministru un om politic desemnat de partidul ce a obţinut cel mai mare număr de mandate în Adunarea Naţională, pentru a forma un guvern. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor

2 VIDEO Cacealmaua Eurovision / Momentul de consternare al prezentatoarei TVR când i s-a refuzat să anunțe în direct voturile juriului din România

3 VIDEO Așa fac rușii cu răniții? / „Comandantul de batalion îl împușcă mortal”

4 De citit! / „Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct”

5 VIDEO Operațiune specială a Armatei Ucrainene