Bulgaria: Protestele continuă şi după prezentarea propunerilor de modificare a Constituţiei de către premier

Bulgaria: Protestele continuă şi după prezentarea propunerilor de modificare a Constituţiei de către premier

Premierul bulgar Boiko Borisov a prezentat luni, în mod surprinzător, un proiect de Constituţie, după aproximativ 40 de zile de proteste la adresa guvernului său, informează dpa.

Documentul prevede, printre altele, modificări ale sistemului judiciar, în special în privinţa controlului procurorului şef asupra procurorilor publici, considerat ineficient şi criticat de manifestanţi.

Proiectul a fost înaintat luni parlamentului de către partidul GERB al premierului Borisov, care doreşte să obţină un "acord larg" din partea celorlalte grupuri parlamentare în privinţa alegerii unei adunări constituante reprezentative.

"Poporul vrea reprezentare maximă ... Singura cale este cu o nouă Constituţie", a declarat Borisov. Vineri, el a anunţat că va demisiona în ziua în care parlamentul va decide cu privire la alegerea unei adunări constituante.

Protestatarii s-au opus planurilor guvernului, în pofida faptului că au cerut o adunare constituantă pe lângă demisia guvernului şi a procurorului-şef la începutul acţiunilor de protest, pe 9 iulie.

"Nu dorim ca mafia să scrie noua Constituţie", a declarat luni pentru postul naţional de radio un activist prezent la un protest în faţa clădirii Ministerului Justiţiei.

Preşedintele pro-rus Rumen Radev şi socialiştii din opoziţie acuză, la rândul lor, guvernul de corupţie, comportament asemănător mafiei şi dependenţă de oligarhi.

"O criză precum cea actuală nu va fi vindecată cu propuneri de modificări constituţionale, ci cu o demisie imediată", a declarat Radev la un protest împotriva guvernului, desfăşurat luni seara la Varna. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale