Bulgaria renunţă la construirea centralei nucleare de la Belene și pregătește un nou reactor cu tehnologie ruso-americană la vechea centrală de la Kozlodui, lângă Dunăre

Bulgaria renunţă la construirea centralei nucleare de la Belene și pregătește un nou reactor cu tehnologie ruso-americană la vechea centrală de la Kozlodui, lângă Dunăre

Guvernul bulgar a decis miercuri să dea prioritate construirii unui nou reactor la vechea centrală nucleară de la Kozlodui, abandonând de facto proiectul celei de-a doua centrale nucleare la Belene, transmite Agerpres. Ambele locații sunt aproape de Dunăre, la câteva zeci de kilometri de granița cu România.

Un nou reactor nuclear ar putea fi gata la Kozlodui peste 10 ani, prin utilizarea echipamentelor care au fost livrate deja de Rusia pentru centrala de la Belene, a anunţat ministrul bulgar al Energiei, Temenuzka Petkova. La centrala de la Kozlodui încă sunt operaţionale două reactoare nucleare de producţie sovietică, unităţile 5 şi 6, date în exploatare în anii 1987 şi 1991. Unităţile 1,2, 3 şi 4 au fost închise între 1998 şi 2006 la cererea Bruxelles-ului, care a făcut din asta una dintre condiţiile pentru aderarea Bulgariei la UE.

Pentru construcţia noului rector de la Kozlodui, Guvernul de la Sofia a ales propunerea americană vizând o „soluţie hibridă”, care ar combina echipamentele ruseşti care au fost deja furnizate pentru centrala de la Belene cu tehnologiile companiei americane Westinghouse.

În 2008, compania rusă Atomstroyexport şi compania energetică de stat din Bulgaria (NEK) au semnat un contract pentru designul, construcţia şi instalarea a două unităţi la o centrală nucleară ce urma să fie amplasată la Belene, pe Dunăre. Însă, în 2012, Bulgaria a anulat proiectul Belene, în lipsa unor investitori străini, la care s-au adăugat presiunile Bruxellesului şi Washingtonului de a limita dependenţa energetică a ţării faţă de Rusia. Bulgaria a cheltuit deja circa 1,8 miliarde de dolari pentru acest proiect până în anul 2012, când guvernul de atunci, condus tot de Boiko Borisov, a decis suspendarea lucrărilor. Situl şi facilităţile instalate – achiziţionate din Rusia – au fost totuşi conservate şi întreţinute în acest timp.

Centrala de la Kozlodui produce aproximativ 30% din energia electrică din Bulgaria. 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu

2 „Multă șpagă, aroganță și salarii uriașe”

3 De citit!

4 Așa o fi?

5 N-au leac! / Priviți ce hartă le-au prezentat ucrainenii americanilor!