Bulgaria se alătură statelor care cer UE să adopte măsuri împotriva "standardelor duble" folosite de producătorii de alimente

Bulgaria se alătură statelor care cer UE să adopte măsuri împotriva "standardelor duble" folosite de producătorii de alimente

Sofia intenționează să se alăture inițiativei statelor din Grupul Vișegrad de a elabora reglementări care să asigure standarde alimentare uniforme în Uniunea Europeană, pentru ca firmele să nu mai vândă în Europa de Est produse de calitate inferioară celor comercializate în Europa Occidentală, a anunțat ministrul Agriculturii din Bulgaria, Hristo Bozukov, transmite Novinite.

Problema va fi dezbătută luni la Bruxelles, în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură și Pescuit al UE, a explicat Hristo Bozukov, într-un interviu acordat publicației bulgare 24 Chasa.

Acesta a apreciat că procedeul prin care se livrează pe piețele din Europa de Est produse cu mai multă sare, grăsime și îndulcitori artificiali reprezintă "o discriminare".

"Cred că vom avea succes, deoarece din ce în ce mai multe state se alătură inițiativei", a declarat Bozukov.

Bulgaria s-a alăturat unei acțiuni similare a Slovaciei în 2011, după ce s-a descoperit că produsele Coca-Cola vândute în cele două țări conțin îndulcitori, în timp ce în Germania și Grecia conțineau zahăr.

Unele multinaționale prezente în Bulgaria au minimalizat temerile privind produsele de calitate inferioară vândute în țară, dar au acceptat posibilitatea existenței unor produse de o calitate diferită, în urma studiilor privind gusturile și atitudinile de pe diversele piețe.

Alte companii citează veniturile scăzute ale consumatorilor din Europa de Est, care determină multinaționalele să le ofere produse mai ieftine, înlocuind o parte dintre ingredientele mai scumpe.

''Problema 'standardelor duble' folosite de producătorii de alimente trebuie clarificată și se vor înregistra progrese în acest scop dacă și alte state membre se vor alătura inițiativei statelor din Grupul Vișegrad de a elabora reglementări care să asigure standarde alimentare uniforme în UE'', a afirmat, săptămâna trecută, ministrul Agriculturii din Ungaria, Sandor Fazekas.

Oficiali ai celor patru state din Grupul Vișegrad — Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia — vor discuta problema companiilor alimentare internaționale care folosesc ingrediente de calitate inferioară în produsele destinate vânzării în Europa Centrală și de Est (CEE) față de cele folosite pentru producerea bunurilor vândute sub branduri identice în Europa Occidentală, a anunțat Sandor Fazekas, într-un interviu acordat postului public de televiziune.

Grupul V4 va cere Comisiei Europene (CE) să elaboreze reglementări care să sancționeze companiile pentru deficiențe de calitate, a explicat ministrul Agriculturii din Ungaria.

Janos Lazar, șeful de Cabinet al premierului Viktor Orban, a anunțat recent că Executivul de la Budapesta va examina problema produselor de calitate inferioară vândute de multinaționale în Ungaria din punctul de vedere al consumatorului și al siguranței alimentare.

Asociațiile pentru protecția consumatorilor și guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinată Europei Centrale și de Est (CEE) decât în bunurile vândute sub branduri identice în Germania și Austria.

Practica este permisă în prezent, deoarece UE solicită doar o listă clară de ingrediente pe ambalaj.

Deși produsele alimentare sunt în general mai ieftine în Estul Europei decât în Occident, mulți cumpărători călătoresc către Vestul Europei pentru a achiziționa produse de calitate superioară.

Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranța alimentelor, a afirmat săptămâna trecută că reglementările comunitare nu conțin dispoziții conform cărora Uniunea Europeană i-ar putea urmări în justiție pe producătorii de alimente care distribuie în orice stat membru bunuri de calitate diferită sub același brand.

Comisarul a sugerat că firmele din domeniul alimentar nu pot fi obligate să-și adapteze produsele la gustul național sau la puterea de cumpărare. În schimb, comisarul i-a încurajat pe consumatori să facă reclamații la organizațiile de protecție a consumatorilor și să ceară o calitate uniformă indiferent de țara în care sunt comercializate produsele.

Companiile ar putea decide să folosească ingrediente diferite în state diferite, dar consumatorii trebuie informați cu exactitate, iar compoziția fiecărui produs trebuie clar indicată și făcută disponibilă cumpărătorilor, a explicat comisarul european pentru sănătate și siguranța alimentelor.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...