Bulgaria se îndreaptă spre al treilea scrutin parlamentar în 2021, după ce nici socialiştii nu au reuşit să formeze un guvern

Bulgaria se îndreaptă spre al treilea scrutin parlamentar în 2021, după ce nici socialiştii nu au reuşit să formeze un guvern

O nouă rundă de alegeri parlamentare, a treia în acest an, se profilează în Bulgaria după ce încă un partid, al socialiştilor, a eşuat în tentativa de a forma un guvern de coaliţie în urma scrutinului desfăşurat la 11 iulie, transmite miercuri dpa.

Partidul Socialist, a treia forţă în Adunarea Naţională, nu a reuşit să reunească o majoritate parlamentară, oferta lor fiind respinsă de trei partide de protest, văzute ca posibili parteneri.

Formaţiunea populistă 'Există un astfel de popor' (ITN), condusă de fostul animator de televiziune Slavi Trifonov, a refuzat miercuri să-i sprijine pe socialişti.

O nouă rundă de alegeri ar putea avea loc în noiembrie, când este programat şi scrutinul prezidenţial.

'Nu vom sprijini formarea unui cabinet sub mandatul dumneavoastră', a declarat liderul facţiunii parlamentare a ITN, Toşko Iordanov, în cursul unei întâlniri de 5 minute cu şefa socialiştilor, Kornelia Ninova.

Partidul Socialist, care dispune de 36 din cele 240 de locuri în parlament, se bazează pe sprijinul altor cinci formaţiuni, dintre care unele le fac opoziţie altora.

Conducerea socialiştilor urmează să decidă joi care vor fi paşii următori ai partidului.

Preşedintele bulgar a încredinţat vineri Partidului Socialist mandatul de a forma un nou guvern, în a treia şi ultima tentativă prevăzută de Constituţie înainte de convocarea de noi alegeri.

ITN s-a plasat pe primul loc la alegerile din iulie, obţinând 65 de mandate, cu două mai multe decât partidului GERB (centru-dreapta) al fostului premier Boiko Borisov. Ambele au eşuat ulterior în încercarea de a forma un guvern.

GERB a pierdut sprijin popular în urma acuzaţiilor de corupţie pe care i le-au adus partidele care au protestat împotriva guvernului Borisov în 2020.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Zvonuri proaspete de la PNL și PSD...

2 Informații certe

3 Cum îl definește Sebastian Lăzăroiu pe „interlopul PNL”

4 Jigodia e nevaccinată! / Avocatul nu i-a dat voie să intre în sala de judecată

5 Doctor în științe medicale: Fără antibiotice și cortizon în doze maxime, pacienții din ATI mor