Bulgaria va plăti unei companii ruse compensații de 600 de milioane de euro pentru anularea proiectului Belene

Bulgaria va plăti unei companii ruse compensații de 600 de milioane de euro pentru anularea proiectului Belene

Bulgaria a acceptat să plătească companiei ruse Atomstroyexport compensații de aproximativ 600 de milioane de euro (655 de milioane de dolari) pentru anularea proiectului centralei nucleare la Belene, pe Dunăre, la granița cu România, a anunțat miercuri compania națională bulgară de electricitate (NEK), transmite Reuters.

În iunie, Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris (ICA) a decis că Sofia trebuie să plătească compensații pentru echipamentul nuclear comandat de la Atomstroyexport înainte de a anula, în 2012, proiectul Belene, evaluat la 10 miliarde de euro.

Parlamentul Bulgariei a votat în favoarea acordării unui ajutor de stat pentru NEK, care va permite companiei să plătească compensațiile către partea rusă, deși încă este necesară aprobarea UE pentru ajutorul de stat.

Conform acordului dintre NEK și Atomstroyexport, dacă plata totală de 601,6 milioane de euro este efectuată până în 15 decembrie, compania rusă nu va mai solicita plata dobânzilor, în valoare de aproximativ 24 de milioane de euro.

După plata compensației, Bulgaria se așteaptă să obțină de la Atomstroyexport un reactor nuclear asamblat complet și părți dintr-un al doilea reactor. De asemenea autoritățile iau în considerare organizarea unei licitații pentru instalarea echipamentelor la Belene.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

3 Ziceau că e „stupidă și inutilă” / Priviți, vedeta ucraineană Akkerman, capturată de Rusia, a fost introdusă în dotarea Flotei ruse din Marea Neagră

4 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

5 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!