Bulgaria/corupţie: Anchetă şi arestări pentru acordarea frauduloasă a cetăţeniei

Bulgaria/corupţie: Anchetă şi arestări pentru acordarea frauduloasă a cetăţeniei

Justiţia bulgară a anunţat luni că desfăşoară o anchetă referitoare la acordarea frauduloasă a cetăţeniei bulgare, care le dădea beneficiarilor dreptul să călătorească fără viză în Uniunea Europeană, transmit AFP şi BTA.

'În prezent au loc percheziţii şi sunt interogaţi martori', ancheta vizând în principal Agenţia pentru bulgarii din străinătate (ARBD), instituţie care joacă un rol decisiv în procedurile de naturalizare, a anunţat, într-un comunicat, parchetul specializat.

Ancheta a fost deschisă pentru fapte de corupţie, abuz în serviciu şi falsificare de documente, a precizat sursa citată.

Au avut loc percheziţii la sediul din Sofia al agenţiei, precum şi la mai multe cabinete de avocatură din ţară.

Conform presei bulgare, au fost reţinute în jur de 20 persoane, printre care 15 angajaţi ai agenţiei şi presupuşi intermediari pe lângă candidaţii la cetăţenia bulgară, originari din ţări din Europa de Est nemembre ale Uniunii Europene. Potrivit unor informaţii neconfirmate, printre cei reţinuţi s-ar afla şi directorul agenţiei, Peter Haralampiev.

Postul de radio BNR a relatat că între 30 şi 40 de paşapoarte bulgare frauduloase erau emise săptămânal în cadrul acestui trafic, despre care nu se ştie deocamdată de când dura. În schimbul a 5.000 de euro, o persoană putea obţine un certificat fals care îi atesta originea bulgară şi care îi dădea dreptul la naturalizare şi, ulterior, la un paşaport cu care putea călători fără viză în Uniunea Europeană.

Principalii beneficiar ai acestui trafic ar fi cetăţeni ucraineni, ai Republicii Moldova şi macedoneni.

Agenţia pentru bulgarii din străinătate este abilitată să elibereze certificate cetăţenilor altor state care pot face dovada că au cel puţin un strămoş bulgar.

Bulgaria procedează în medie la 10.000 de naturalizări pe an, majoritatea pe baza acestei proceduri.

Criteriile pentru dovedirea originii bulgare au constituit subiect de dezbatere. Mult timp a fost suficientă o declaraţie pe proprie răspundere, dar, după 1 mai 2017, sunt cerute documente care să ateste originea bulgară a unui părinte sau a unui bunic.

Katia Mateva, fostă şefă a Direcţie pentru cetăţenie din Ministerul Justiţiei, a declarat în martie pentru săptămânalul francez L'Obs că a anulat în jur de 60 de naturalizări după ce s-a descoperit, datorită Interpolului, că beneficiarii erau căutaţi pentru diferite infracţiuni.

ARBD este în mod tradiţională apropiată de partidele naţionaliste care fac parte în prezent din coaliţia de guvernare a premierului Boiko Borisov. Actualul director a fost propus în funcţie de Mişcarea Naţională Bulgară (IMRO).AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria