Bulgarii votează pentru a cincea oară în doi ani. Țara, scindată în faţa invaziei ruse în Ucraina

Bulgarii votează pentru a cincea oară în doi ani. Țara, scindată în faţa invaziei ruse în Ucraina

Bulgarii au început să voteze, duminică, pentru a-şi alege parlamentul, într-o ţară scindată în faţa invaziei ruse declanşate în Ucraina, informează agenţiile de presă internaţionale, citate de Agerpres.

Alegeri parlamentare în Bulgaria FOTO Profimedia

Este pentru a cincea oară în ultimii doi ani când vecinii bulgari ies la vot, un record în Uniunea Europeană (UE).

Cea mai săracă țară din UE, Bulgaria (cu 6,5 milioane de locuitori) se cufundă în criză, departe de speranţele generate de valul de manifestaţii anticorupţie din vara lui 2020,

De la înlăturarea fostului prim-ministru conservator Boiko Borisov, după un deceniu în care s-a aflat la putere, diferitele partide din Bulgaria nu reuşesc să ajungă la un acord pentru a construi o coaliţie, iar guvernele interimare se succed.

Conflictul din Ucraina accentuează problemele, într-o societate istoric şi cultural apropiată de Moscova şi care este în prezent scindată asupra ajutorului pentru Kiev.

„În faţa războiului şi inflaţiei, societatea cere insistent o soluţie", potrivit lui Parvan Simeonov, de la Institutul Gallup International, însă mulţi dintre protestatarii din 2020 şi-au pierdut iluziile şi este de aşteptat un absenteism accentuat.

În această duminică se confruntă două mari forţe politice: de o parte, partidul conservator Gerb al lui Borisov, 63 de ani, de altă parte, reformatorii prooccidentali ai lui Kiril Petkov, om de afaceri de 42 de ani care a guvernat a scurtă perioadă în 2022.

În sondajele de opinie, aceste două forţe au scoruri aproape egale, cu 25% şi 26% din intenţiile de vot, lăsând loc unor viitoare noi probleme pentru formarea unei coaliţii stabile.

„Regăsim aceeaşi schemă ca în alte ţări din Europa Centrală”

Urnele s-au deschis la orele 07:00 dimineaţa (04:00 GMT), iar primele estimări ale sondajelor la ieşirea de la urne sunt aşteptate odată cu încheierea scrutinului, la orele 20:00 (17:00 GMT).

,Lukas Macek, cercetător asociat la Institutu Jacques Delors pentru Europa Centrală şi de Est, se declară sceptic în faţa acestei „îngrijorătoare spirale de alegeri, în ceea ce priveşte o posibilă soluţie, exceptând o retragere a lui Boiko Borisov".

„Regăsim aceeaşi schemă ca în alte ţări din Europa Centrală: un fost lider care se agaţă (de putere), în timp ce alte partide refuză să se alieze cu el, dar fără a avea de altfel multe în comun între ele", a declarat Lukas Macek pentru AFP.

Continuăm Schimbarea, partidul lui Kiril Petkov, s-a asociat de data aceasta cu formaţiunea de dreapta Bulgaria Democrată. Totuși, din lipsă de parteneri, ei nu pot decât să spere că vor forma un guvern minoritar.

Imaginea lui Boiko Borisov, pătată de afaceri de corupţie

În ciuda reticenţelor faţă de Boiko Borisov, a imaginii sale pătate de afaceri de corupţie, tabăra prooccidentală are interesul să se alieze, opinează Ognian Peitchev, inginer de circa 60 de ani, intervievat de AFP la o recentă manifestaţie în susţinerea Ucrainei.

Mi-e teamă de influenţa partidelor proruse în viitorul parlament", a mărturisit el.

Partidul Socialist Bulgar (PSB), succesorul fostului partid comunist, refuză orice livrare de arme Kievului şi apără deschis ideologia Kremlinului.

La fel ca tânăra formaţiune ultranaţionalistă Vazrajdenie (Renaşterea), cu un start bun pentru a-şi continua ascensiunea: ea este creditată cu 13,6% în intenţiile de vot, comparativ cu 10% în octombrie.

În cazul în care votul de duminică nu va fi concludent , bulgarii vor trebui să formeze iarăşi un nou guvern interimar numit de preşedintele Rumen Radev, el însuşi ferm împotriva trimiterii de arme Ucrainei.

Un scenariu care are sprijinul unor rusofili precum Mariana Valkova, 62 de ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...