Bun simț! Estonia a renunțat la postul de comisar european fără portofoliu! PSD NU-l retrage pe Pașcu, care ar încasa mii de euro lunar pensie pe viață pentru câteva săptămâni de interimat!

Bun simț! Estonia a renunțat la postul de comisar european fără portofoliu! PSD NU-l retrage pe Pașcu, care ar încasa mii de euro lunar pensie pe viață pentru câteva săptămâni de interimat!

Bun simț! Estonia a renunțat la postul de comisar european fără portofoliu! PSD NU-l retrage pe Pașcu, care ar încasa mii de euro lunar pensie de comisar pe viață pentru câteva săptămâni de interimat!
 
Estonia a renunțat la postul de comisar european interimar, scrie Der Spiegel, care citează guvernul de la Tallinn, potrivit căruia fostul ministru al afacerilor economice, Kadri Simson va ajunge la Bruxelles doar când noua comisie condusă de Ursula von der Leyen va intra în funcție de la 1 noiembrie.

”Neclar a rămas însă după retragerea Estoniei dacă România va lua o decizie similară. Și tara din SE Europei a vrut pana la ultimul moment sa ocupe chiar pe termen scurt postul de comisar devenit vacant după alegerile europene. Aceasta cerința a fost considerată de mare interes mai ales pentru că era vorba de alt candidat decât cel propus pentru viitoarea comisie. Astfel el ar încasa pentru câteva săptămâni de activitate în funcția de comisar european o pensie considerabilă – pe viață”, notează Der Spiegel.

Potrivit site-ului en24.news, Pașcu (70 de ani) ar putea încasa o pensie de comisar european pentru câteva săptămâni de activitate. Această pensie reprezintă între 45 și 60% din salariul de comisar (care înseamnă cam 20.000 de euro lunar fără alte beneficii). Acestea sunt regulile UE iar orice încărcări de a lega plata pensiei de durata mandatului au eșuat în trecut.

G4Media.ro  a dezvăluit vineri că șefa Comisiei de control bugetar din Parlamentul European, Monika Hohlmeier îi atrage atenția președintelui legislativului de la Bruxelles, David Sassoli, într-o scrisoare, că numirea unor comisari fără portofolii pentru doar câteva săptămâni nu poate fi justificată din punctul de vedere al principiului bunei gestiuni financiare.

Mandatul actualei Comisii europene, condusă de Jean Claude Juncker, expiră la finalul lunii octombrie. Echipa a rămas fără doi dintre membri după ce Corina Crețu și Andrus Ansip (Estonia) au fost aleși europarlamentari, iar în locul lor au fost nominalizați, de către guvernele de la București și de la Talin, Ioan Mircea Pașcu, respectiv Kadri Simson.

Hohlmeier avertizează în scrisoarea transmisă președintelui Parlamentului European că instalarea celor doi noi comisari ar costa două milioane de euro, câte un milion pentru fiecare, și cere ca audierea programată pentru 11 septembrie în comisia pe care o conduce să se transforme într-o simplă discuție cu cei doi.

Dacă rămâne în cursă, Pașcu ar urma să fie audiat miercuri timp de o jumătate de oră în conferința președinților din Parlamentul European.

Pe 12 iulie, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a anunțat că fostul europarlamentar PSD Ioan Mircea Pașcu, propunerea guvernului de la București pentru funcția de comisar european în locul Corinei Crețu, nu va primi și un portofoliu.

Potrivit acestuia, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, și-a motivat gestul prin faptul că timpul până la încetarea mandatului actualei Comisii, 31 octombrie, este prea scurt.




Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”