Burundi: Preşedintele Pierre Nkurunziza a murit în urma unui stop cardiac

Burundi: Preşedintele Pierre Nkurunziza a murit în urma unui stop cardiac

Preşedintele burundez Pierre Nkurunziza a decedat luni, la vârsta de 55 de ani, în urma unui stop cardiac, a anunţat marţi guvernul de la Bujumbura, într-un comunicat citat de AFP, Reuters şi DPA.

'Guvernul Republicii Burundi anunţă cu mare tristeţe burundezilor şi comunităţii internaţionale decesul neaşteptat al Excelenţei sale, Pierre Nkurunziza, Preşedintele Republicii Burundi, survenit la spitalul Cincatenarului din Karuzi, în urma unui stop cardiac', se arată în comunicat.

Textul furnizează detalii privind ultimele zile ale preşedintelui Nkurunziza. După ce a asistat la un meci de volei sâmbătă, 6 iunie, în noaptea de 6 spre 7 iunie s-a simţit rău şi "s-a deplasat rapid la spital".

"Duminică, starea sa de sănătate s-a ameliorat şi s-a întreţinut cu persoane care se aflau alături de el", a adăugat comunicatul.

Surprinzător, în dimineaţa zilei de "luni, 8 iunie 2020, starea sa de sănătate s-a schimbat brusc şi a suferit un stop cardiac".

"În pofida unor eforturi intense, continue şi adaptate, echipa medicală nu a putut recupera pacientul", se mai menţionează în comunicat, care precizează că echipa medicală multidisciplinară a încercat timp de "mai multe ore" să-l reanimeze.

Pierre Nkurunziza era preşedinte în Burundi, una dintre cele mai sărace ţări de pe planetă, din 2005.

Pe 20 mai, succesorul său desemnat, Evariste Ndayishimiye a fost ales pentru a-l înlocui în fruntea statutului, după ce Nkurunziza a decis să nu candideze din nou. Mandatul lui Pierre Nkurunziza urma să se încheie în august.

Candidatura sa la un al treilea mandat, foarte controversată, din 2015 a aruncat ţara într-o criză politică majoră, care s-a soldat cu peste 1.200 de morţi, în timp ce 400.000 de burundezi au fost nevoiţi să plece în exil. Potrivit Reuters, susţinătorii săi au bătut, torturat şi executat activişti, opozanţi şi jurnalişti.

Alegerile prezidenţiale de la 20 mai s-au desfăşurat în pofida pandemiei de noul coronavirus. Mii de susţinători au mers la mitingurile de campanie şi, în ziua scrutinului, alegătorii s-au îngrămădit la cozi în faţa secţiilor de votare, fără nicio măsură veritabilă de protecţie.

Nu se ştie dacă stopul cardiac de care a murit Nkurunziza a urmat după o infecţie cu COVID-19, menţionează AFP. Soţia lui Nkurunziza a fost recent internată la Nairobi, unele surse de la Bujumbura afirmând că ea a contractat noul coronavirus.

În comunicatul său, guvernul a anunţat doliu naţional de şapte zile începând de marţi.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Fir-ar mama ei a dracu de zdreanță! Mi-e scârbă de mine că de doi ani o duc rău cu ea”

2 O notă confidențială a spionajului francez care dă de gândit

3 Foarte interesante amănunte...

4 VIDEO „Tata nu mai vorbește cu mine” / Diana Șoșoacă, repudiată și de propriul tată, plus alte amănunte

5 Foarte interesant! / Mesajul criptic al lui Kirilo Budanov și ce spune despre moartea lui Navalnîi