Ca-n filmele cu proști/Bulgaria, ostatică în războiul între puternicii „Șapcă" și „Dovleac", altădată prieteni, acum într-o dușmănie atroce

Ca-n filmele cu proști/Bulgaria, ostatică în războiul între puternicii „Șapcă" și „Dovleac", altădată prieteni, acum într-o dușmănie atroce

În cea mai recentă criză politică din Bulgaria, personajele principale sunt procurorul șef Ivan Gheșev, supranumit „Șapcă”, datorită preferinței sale pentru acest articol vestimentar, și fostul prim-ministru Boiko Borisov, supranumit „Dovleac” din cauza capului său mare, scrie politico.eu.

Gheșev a fost mult timp identificat de activiștii anticorupție și pro-democrație drept unul dintre cele mai mari obstacole în calea adoptării normelor UE de către Sofia. În vara anului 2020, el a fost una dintre principalele ținte ale protestelor masive de stradă anti-mafie, unde demonstranții i-au cerut fără succes demisia.

Mafia bulgară protejată politic este omniprezentă, iar interesele sale includ narcotice, arme, trafic de ființe umane și deturnarea fondurilor UE. Pentru protestatari, procurorii prea puternici ai Bulgariei se află în centrul structurii mafiote, asigurându-se întotdeauna că niciun pește mare nu este adus vreodată în fața justiției în statul capturat.

De când a supraviețuit protestelor de stradă din 2020, Gheșev a părut aproape imposibil de dislocat, parțial pentru că s-a bucurat de o relație strânsă cu Borisov, păpușarul politicii bulgare, pe care l-a ajutat să iasă din închisoare anul trecut.

Între timp, relația dintre "Șapcă" și "Dovleac" s-a stricat și a declanșat un război civil la vârful statului, oferind un licăr de speranță pentru cei care îşi doresc o separare a apelor care va duce la un recul al corupției.

Borisov a fost la un pas de a câștiga alegerile în aprilie, al cincilea scrutin din ultimii doi ani în Bulgaria, iar cea pe care al a nominalizat-o pentru funcția de prim-ministru, fostul comisar european Maria Ivanova Gabriel, a spus pe 11 mai că Gheșev trebuie să plece "din cauza prejudiciului adus sistemului judiciar.

Chiar dacă Gabriel este puțin probabil să devină prim-ministru, deoarece discuțiile lui Borisov privind formarea unei coaliții eșuează, Gheșev a căutat să strivească pericolul din fașă, susținând săptămâna aceasta că sistemul politic încearcă să-l ucidă pe el și familia lui. "Șapcă" a mai spus că deranjează fiindcă vrea să atace corupția la nivel înalt.

Chiar încearcă cineva să-l omoare?

Gheșev a făcut referire la incidentul de pe 1 mai, când a susținut că a supraviețuit unui atac cu bombă. Borislav Sarafov, adjunctul lui Gheșev, a spus că dispozitivul se afla într-un loc în care este impusă o restricție de viteză, iar explozia a provocat un crater cu diametrul de trei metri. Un expert israelian a fost convocat pentru a analiza atacul. Imaginile de la fața locului au arătat niște dispozitive explozive pe marginea drumului și doi copaci așchiați.

Mai mulți politicieni ai Opoziției suspectează că atentatul a fost o înscenare prin care Gheșev a urmărit să-și construiască o imagine falsă de luptător anticorupție persecutat de sistem. Asen Vasilev, co-fondatorul partidului anticorupție Continuăm Schimbarea, le-a spus jurnaliștilor că cineva "a încercat să sperie iepurii", iar Atanas Atanasov, co-președintele partidului Bulgaria Democratică, a spus că există dovezi clare ale unei înscenări.

Nu este prima dată când Gheșev spune că viața lui a fost în pericol

La conferința de presă pe care a organizat-o luni, Gheșev a rupt o scrisoare de demisie despre care a spus că i-a fost impusă, angajându-se să-și ducă mandatul până în 2026.

El s-a comparat cu legendarul procuror italian antimafie Giovanni Falcone și a susţinut că a primit amenințări cu moartea. El a mai sugerat că au existat anchete sinistre despre familia lui.

Gheșev a sugerat că Borisov i-ar fi propus postul de ambasador în Turcia sau Israel. (Borisov, în prezent lipsit de putere, neagă că ar fi avut capacitatea de a face o astfel de ofertă.) Prezentându-se drept un gardian independent al legii, Gheșev a promis că va riposta și că va elibera țara de „gunoiul politic” din parlament. De asemenea, prezentându-se drept un campion al cauzei euro-atlantice, Gheșev l-a batjocorit pe Borisov pentru că i-a oferit președintelui rus Vladimir Putin un câine în semn de prietenie. „Chiar și unii foști premieri i-au dat cățeluși lui Putin”, a spus el.

Gheșev a fost până mai ieri protectorul lui Borisov

Partidul conservator GERB al lui Borisov l-a ajutat în 2019 pe Gheșev să ajungă în funcția de procuror general. Apoi, când Borisov a fost arestat anul trecut, în legătură cu o anchetă privind extorcarea a milioane de leva de la un baron al cazinoului numit Vasil „The Skull” Bojkov, Gheșev a sărit să-l ajute - procurorii bulgari au catalogat dosarul drept "ridicol" și motivat politic. Cazul e considerat de activiștii anticorupție o dovadă clasică despre modul în care procurorii din Bulgaria joacă un rol-cheie în protejarea "peștilor mari", scrie politico.eu.

Borisov contestă că ar fi fost ajutat de Gheșev să iasă din arest, arătând că decizia de eliberare a fost luată de două instanțe independente. "Brusc, Gheșev m-a scos din închisoare! Poate că ar fi trebuit să mai stau acolo încă două zile. Vreți să mă întorc acolo pentru încă două zile?, le-a răspuns el jurnaliștilor.

Ce a stârnit conflictul dintre Borisov și Gheșev?

Asta nu este clar. E posibil ca Borisov să-l fi considerat pe Gheșev prea incomod și a trebuit să-l preseze ca să-și salveze viitorul politic, pentru a câștiga încrederea partenerilor de coaliție și a obține un rol pozitiv pe scena politică a Uniunii Europene.

Cert e că lucrurile au degenerat rapid, iar Sarafov, mâna dreaptă a lui Gheșev, a schimbat imediat tabăra: acum cere demisia șefului său și a depus un raport la Parchetul din Sofia despre presupuse infracțiuni comise de Gheșev, inclusiv înregistrări ilegale făcute pe scară largă. Ținând cont de sensibilitatea cazului, Safarov a primit protecție din partea Ministerului Justiției.

La rândul său, Gheșev a cerut Consiliului Suprem de Justiție al Bulgariei să ia măsuri disciplinare împotriva lui Sarafov, un bărbat despre care el pretinde că este un „trădător al poporului bulgar”.

Uniunea judecătorilor din Bulgaria l-a calificat pe Gheșev ca inapt pentru funcția sa din cauza „lipsei totale a calităților profesionale și morale”, spunând despre conferința sa de presă de luni că a arătat „talente actoricești“, dar a dezvăluit că motivațiile sale sunt personale și politice. Sindicatul a cerut și înlocuirea Consiliului Suprem al Magistraturii care numește procurorul șef.

Într-o lume ideală, crizele extraordinare ar declanșa o revizuire radicală a sistemului judiciar bulgar și, eventual, chiar o schimbare constituțională. Dar punctul real de rupere nu se vede încă.

Este posibil ca presiunea politică să câștige, în sfârșit, majoritatea necesară în Consiliul Judiciar Suprem al Bulgariei pentru a reuși înlocuirea lui Gheșev, dar e mai mult decât evident cine va conduce acest spectacol politic.

Este puțin probabil ca Borisov să reușească să formeze un guvern, iar bulgarii vor fi chemați din nou la urne în următoarele luni pentru a șasea oară în ultimii doi ani, scrie politico.eu.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...