Cafeaua ne prelungește viața. Câte cești sunt indicate pe zi și cu cât se reduce riscul de deces

Cafeaua ne prelungește viața. Câte cești sunt indicate pe zi și cu cât se reduce riscul de deces

Este nu doar delicioasă, ci și sănătoasă. Un nou studiu relevă importanța unui consum moderat de cafea și beneficiile pe care aduce sănătății. O ceșacă de cafea, susțin oamenii de știință, poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra inimii și poate chiar prelungi viața.

Cafeaua susține sănătatea inimii și prelungește viața FOTO Shutterstock

Studiul, publicat recent în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă, a analizat legătura dintre consumul de cafea și incidența bolilor cardiovasculare, aritmii și mortalitate. Analiza a fost extinsă, implicând 449.563 de participanți, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, recrutați din Biobank-ul din Marea Britanie, relatează stiriletvr.ro .

Conform cercetărilor, consumul de două până la trei cești de cafea pe zi a fost asociat cu o durată de viață mai lungă și un risc redus de boli cardiovasculare comparativ cu cei care nu consumau cafea. Aceasta include tipurile de cafea măcinată, instant și decofeinizată, ceea ce sugerează că beneficiile nu sunt limitate doar la o anumită formă de preparare a cafelei.

Cele mai scăzute riscuri au fost observate la cei care consumau patru până la cinci cești de cafea măcinată pe zi și la cei cu două până la trei cești pe zi de cafea instant, cu o reducere a riscurilor cu 17%, respectiv 12%. În plus, cele mai mari reduceri ale riscului de deces au fost evidențiate la consumatorii de două până la trei cești de cafea pe zi, cu o probabilitate mai mică de deces cu 14%, 27% și 11% pentru cafeaua decofeinizată, măcinată și respectiv instant.

Descoperirile susțin ideea că un consum ușor până la moderat de cafea poate face parte dintr-un stil de viață sănătos.

Cu toate acestea, se menționează și că nu există suficiente informații despre impactul diferitelor preparate de cafea asupra sănătății , ceea ce deschide calea pentru cercetări suplimentare în această direcție.

Atenție la doza de cofeină și alte afecțiuni!

În mod paradoxal, cafeaua cu conținut de cofeină poate fi atât un declanșator al durerilor de cap , cât și un remediu. Este concluzia la care a ajuns o echipă de oameni de știință de la Universitatea de Medicină din Varșovia, iar rezultatele cercetărilor au fost publicate în revista Nutrients, pe 17 iulie 2023.

Consumul de cofeină, fie regulat sau în mod ocazional are un impact asupra sistemului nervos.

Interesant este cum cofeina are un dublu rol. Poate atât să provoace durerile de cap, cât și să fie un remediu pentru acestea.

De exemplu, s-a dovedit că declanșează dureri de cap asociate cu migrenă, dar ameliorează durerile de cap hipnice, hipotensiunea intracraniană spontană și cefaleea post-puncție durală.

Consumul de cantități moderate de cofeină, adică aproximativ 200-400 mg pe zi, este considerat a fi sigur pentru adulții sănătoși. Excepție fac femeile însărcinate.

S-a observat că aportul de 50-100 mg de cofeină crește vigilența, energia, precizia reacțiilor și capacitatea de concentrare. În plus, îmbunătățește performanța cognitivă, starea de spirit, starea fizică, memoria pe termen scurt și reduce oboseala.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”