Câinii labrador cu blana ciocolatie trăiesc mai puţin decât semenii lor aurii şi negri (studiu)

Câinii labrador cu blana ciocolatie trăiesc mai puţin decât semenii lor aurii şi negri (studiu)

Câinii Labrador Retriever cu blana ciocolatie trăiesc mai puţin în comparaţie cu cei cu blana neagră sau aurie, din aceeaşi rasă, cel mai probabil din cauza consangvinizării, conform unui studiu realizat în Australia, citat luni de DPA.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Sydney a studiat date statistice referitoare la 33.000 de labradori din Marea Britanie şi a descoperit că durata de viaţă a exemplarelor cu blana ciocolatie era cu 10% mai scurtă, în medie, în comparaţie cu cea a câinilor de culori diferite din aceeaşi rasă.

Durata de viaţă a câinilor labrador cu blana de altă culoare decât cea ciocolatie este de 12,1 ani, în medie.

Totodată, labradorii ciocolatii sunt mai predispuşi la infecţii ale urechii şi prezintă un risc de patru ori mai mare de a suferi de dermatită piotraumatică.

''Relaţia de asociere între nuanţa blănii şi boală poate reflecta o consecinţă involuntară a reproducerii anumitor pigmentări'', a declarat profesor Paul McGreevy, coautor al cercetării publicate în jurnalul Canine Genetics and Epidemiology.

Deoarece la câini culoarea ciocolatie este recesivă, gena responsabilă trebuie să fie prezentă la ambii părinţi pentru ca urmaşii lor să aibă această nuanţă.

''Prin urmare, crescătorii care doresc să obţină această culoare au tendinţa de a înmulţi doar labradorii care poartă gena responsabilă de blana ciocolatie. Fondul genetic rezultat, care este redus, este posibil să includă o proporţie mai mare de gene care să favorizeze afecţiuni la nivelul urechii şi dermatologice'', a explicat McGreevy.

La studiu au participat cercetători de la Colegiul Veterinar Regal din Marea Britanie şi ar putea fi extins pentru studierea labradorilor din Australia ţară în care această rasă este cea mai populară. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Banii din șpăgile lui Ponta sunt în Turcia / Dezvăluiri care-i vor înfiora chiar și pe procurori!

2 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

3 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

4 VIDEO Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, chef la Runcu la ziua unui conda…

5 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…