Câinii labrador cu blana ciocolatie trăiesc mai puţin decât semenii lor aurii şi negri (studiu)

Câinii labrador cu blana ciocolatie trăiesc mai puţin decât semenii lor aurii şi negri (studiu)

Câinii Labrador Retriever cu blana ciocolatie trăiesc mai puţin în comparaţie cu cei cu blana neagră sau aurie, din aceeaşi rasă, cel mai probabil din cauza consangvinizării, conform unui studiu realizat în Australia, citat luni de DPA.

O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Sydney a studiat date statistice referitoare la 33.000 de labradori din Marea Britanie şi a descoperit că durata de viaţă a exemplarelor cu blana ciocolatie era cu 10% mai scurtă, în medie, în comparaţie cu cea a câinilor de culori diferite din aceeaşi rasă.

Durata de viaţă a câinilor labrador cu blana de altă culoare decât cea ciocolatie este de 12,1 ani, în medie.

Totodată, labradorii ciocolatii sunt mai predispuşi la infecţii ale urechii şi prezintă un risc de patru ori mai mare de a suferi de dermatită piotraumatică.

''Relaţia de asociere între nuanţa blănii şi boală poate reflecta o consecinţă involuntară a reproducerii anumitor pigmentări'', a declarat profesor Paul McGreevy, coautor al cercetării publicate în jurnalul Canine Genetics and Epidemiology.

Deoarece la câini culoarea ciocolatie este recesivă, gena responsabilă trebuie să fie prezentă la ambii părinţi pentru ca urmaşii lor să aibă această nuanţă.

''Prin urmare, crescătorii care doresc să obţină această culoare au tendinţa de a înmulţi doar labradorii care poartă gena responsabilă de blana ciocolatie. Fondul genetic rezultat, care este redus, este posibil să includă o proporţie mai mare de gene care să favorizeze afecţiuni la nivelul urechii şi dermatologice'', a explicat McGreevy.

La studiu au participat cercetători de la Colegiul Veterinar Regal din Marea Britanie şi ar putea fi extins pentru studierea labradorilor din Australia ţară în care această rasă este cea mai populară. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Mafiotul albanez Fabio Dushku, care l-a amenințat pe Tzancă Uraganul, face legea în pușcăria din Grecia

2 „Aproape că mă devora și dorea un act sexual oral fără prezervativ” / Prostituatele românce din Elveția, în prag…

3 Așa o fi? / Scârbos personaj! Jegoase încrengături!

4 VIDEO Șoșoacă, în delir de vară: „Suntem singurul imperiu neînvins, imperiul belasgo-traco-geto-dac!“

5 „Antonia m-a întrebat dacă fac sex anal, iar Velea m-a scuipat și m-a înjurat de morți!”