Câinii pot detecta cu acurateţe cancerul cu ajutorul mirosului (studiu)

Câinii sunt capabili să detecteze cancerul cu ajutorul mirosului, ceea ce ar putea duce la dezvoltarea unor noi metode de depistare a tumorilor, accesibile şi neinvazive, conform unui studiu citat luni de Xinhua.

O echipă de oameni de ştiinţă a demonstrat că exemplarele canine îşi pot utiliza simţul foarte dezvoltat al mirosului pentru a identifica eşantioanele de sânge prelevate de la persoane care suferă de cancer, cu o acurateţe de 97%.

Cercetarea a fost prezentată luni în cadrul conferinţei anuale a Societăţii Americane de Biochimie şi Biologie Moleculară, desfăşurată în Orlando, Statele Unite.

Receptorii olfactivi canini sunt de 10.000 de ori mai potenţi în comparaţie cu cei umani, câinii fiind astfel mult mai sensibili la mirosuri pe care oamenii nu le pot percepe, se arată în studiu.

''Un test extrem de sensibil pentru detectarea cancerului ar putea salva mii de vieţi şi ar schimba modul în care este tratată boala", a declarat Heather Junqueira, cercetător principal la BioScentDx.

Junqueira şi colegii ei au folosit o formă de dresaj prin care patru câini din rasa Beagle au fost învăţaţi să facă distincţia între sângele prelevat de la persoane sănătoase şi mostre de la pacienţi cu cancer pulmonar malign.

Deşi unul dintre câini nu a răspuns corespunzător la dresaj, ceilalţi trei au identificat probele de sânge de la pacienţii cu cancer cu o acurateţe de 96,7% şi pe cele de la persoanele sănătoase cu o acurateţe de 97,5%.

Cercetătorii intenţionează să utilizeze această capacitate de detectare a cancerului de către câini pentru dezvoltarea unei modalităţi neinvazive de screening a acestei afecţiuni. Totodată, ei speră să descopere compuşii biologici pe care câinii îi detectează şi să conceapă apoi teste de depistare pe baza acestora. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 CCR, asasinii României! / Dr Emilian Imbri, managerul spitalului Victor Babeș: Trei infectați au plecat / Și de la…

2 Cu cine și-o trage Dana Budeanu

3 Document / Pacienții Covid au început să plece din spitale, începând de vineri / Statul rămâne fără instrumentul l…

4 50 de miliarde de dolari. Asta este averea reală a Mafiei PSD care a furat România în ultimii 30 de ani. Numai…

5 Tupeu de „prestator” prin parcuri, la Paris / Ponta, apel dement la nesupunere către populație: Să nu țină cont …