Camera Deputaților: Condamnații definitiv, care nu se predau în 7 zile, vor fi sancționați și pentru evadare

Camera Deputaților: Condamnații definitiv, care nu se predau în 7 zile, vor fi sancționați și pentru evadare

Un proiect de lege care prevede că sustragerea de la executarea unor pedepse privative de libertate este asimilată evadării a primit raport de adoptare de la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Comisia juridică a acordat proiectului de lege raport de adoptare - FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Proiectul de lege, care presupune că persoanele condamnate definitiv, care în 7 zile nu se prezintă la închisoare, vor avea până la 3 ani adăugaţi la pedeapsa cu executare primită, modifică şi completează Legea 286/2009 privind Codul penal.

"Se consideră evadare şi fapta persoanei condamnată la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliţie în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei", arată proiectul de lege iniţiat de Guvern, potrivit Agerpres.

Inițiat de ministrul Justiției , proiectul va avea susținerea liberarilor, conform surselor citate.

"Proiectul de lege 625/2023 iniţiat de ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, are ca obiect de reglementare înăsprirea pedepselor pentru sustragerea de la executarea unor pedepse privative de libertate. Astfel, sustragerea de la executarea unei astfel de pedepse este asimilată evadării dacă persoana condamnată la o astfel de pedeapsă nu se prezintă la organul de poliţie în termen de şapte zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei. O altă modificare se referă la pedeapsa aplicată pentru infracţiunea de evadare, care se va adăuga la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării", a scris liderul grupului parlamentar al deputaților liberali, Gabriel Andronache, pe Facebook.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat şi urmează să intre la votul plenului Camerei Deputaţilor.

Inițiatoarea propunerii legislative spune că în acest mod statul va „combate comportamentul fugarilor”.

Ministrul Justiției a transmis, la începutul lunii octombrie, că de la începutul acestui an și până în acel moment au fost aduși înapoi în România peste 600 de fugari.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?