Camera Deputaților: Majorările anuale ale valorii punctului de pensie reprezintă praguri minime - proiect adoptat

Camera Deputaților: Majorările anuale ale valorii punctului de pensie reprezintă praguri minime - proiect adoptat

Camera Deputaților a adoptat, marți, o propunere legislativă potrivit căreia majorările anuale ale valorii punctului de pensie reprezintă praguri minime.

Propunerea legislativă pentru completarea art.102 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede că "majorările anuale ale valorii punctului de pensie reprezintă praguri minime. Valori superioare ale punctului de pensie pot fi stabilite prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat, cu respectarea prevederilor legii responsabilității financiar-fiscale nr.69/2010 și în concordanță cu strategia fiscal-bugetară corespunzătoare".

Motivația comisiei de specialitate în privința acestui text este că trebuie lăsat la latitudinea Guvernului ca, în funcție de conjunctura economico-financiară a țării, să poată indexa valoarea punctului de pensie peste aceste praguri.

Potrivit prevederilor adoptate, prin derogare de la prevederile legii 7/2017 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, în anul 2017 indicele de corecție este 1,14.

La motivarea amendamentelor se arată că odată cu majorarea valorii punctului de pensie la 1.000 lei, de la data de 1 iulie 2017, conform OUG 2/2017, între persoanele care se înscriu la pensie până la această dată și cele care se înscriu la pensie începând cu data de 1 iulie 2017 se creează inegalitate de tratament din punctul de vedere al cuantumului pensiei. Pensiile persoanelor care devin pensionari după data de 30 iunie 2017 sunt mai mici decât cele stabilite anterior, cu aproximativ 9%. Acest fapt se produce din cauza micșorării indicelui de corecție de la 1,14 la 1,05 din legea 263/2010.

Camera Deputaților este for decizional.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Statul rămâne cu o gaură de 90 de milioane de euro după falimentul combinatului de îngrășăminte Chemgas Sloboz…

2 Răsturnare de situație! Ce spune menajera lui Alex Bodi despre bătăile pe care Bianca Drăgușanu le-a încasat

3 Îl ascultă cineva sau sunt amețiți de aromele ciolanului? / Rareș Bogdan, avertismente în rafală pentru miniștri…

4 Trimis la dezalcoolizare? / Maior va fi ambasadorul României la Aman, în Iordania

5 Prostul proștilor! Sică Dumitrescu s-a îndrăgostit de o polițistă sub acoperire și i-a dezvăluit că vinde coca…