Cameră: Ordonanțele privind achiziționarea 'Cumințeniei Pământului', respinse; donatorii își pot recupera banii

Cameră: Ordonanțele privind achiziționarea 'Cumințeniei Pământului', respinse; donatorii își pot recupera banii

Camera Deputaților a respins marți ordonanțele de urgență ale Guvernului 10/2016 și 19/2016 referitoare la achiziționarea sculpturii lui Constantin Brâncuși "Cumințenia Pământului", adoptând, însă, un amendament care permite celor care au făcut donații să-și recupereze banii.

Amendamentul la ordonanța 10/2016 prevede că efectele juridice produse de aceasta, în perioada aplicării, se mențin, ca urmare cei care au făcut donații pentru achiziționarea lucrării își vor putea recupera banii.

Astfel, deputații au respins, cu 201 voturi "pentru", 31 ''împotrivă'' și 61 abțineri, OUG 10/2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziționarea unui bun aparținând patrimoniului cultural național mobil, clasat în categoria Tezaurul patrimoniului cultural național mobil — "Cumințenia Pământului", precum și cu 205 voturi "pentru", 32 "contra" și 59 abțineri, OUG 19/2016 pentru completarea acesteia.

Ordonanța de urgență 10/2016 avea ca obiect de reglementare stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziționarea ''Cumințeniei Pământului'', iar ordonanța de urgență 19/2016 stabilea și alte pârghii de strângere a donațiilor (parteneriate cu ONG, utilizarea colectării prin serviciile de mesagerie scurtă — SMS, donații online etc.), precum și prin diferitele colaborări cu persoanele juridice din sectorul privat.

Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat, la dezbateri, că ordonanțele nu-și mai au rostul pentru că efectele lor au devenit caduce și, ca atare, trebuie respinse. "Dacă noi dorim să achiziționăm în domeniul public al statului opere noi, anual în bugetul de stat trebuie să avem o sumă", a afirmat Marton Arpad.

Deputatul liberal Gigel Știrbu, președintele Comisiei de cultură, a menționat că totul a plecat de la ''o intenție lăudabilă'' de a cumpăra ''Cumințenia Pământului'' și a spus că acest demers trebuie continuat.

Camera Deputaților este for decizional.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina