Cameră: Raport negativ la proiectul ce vizează organizarea și funcționarea SIE, dat de Comisia pentru apărare

Cameră: Raport negativ la proiectul ce vizează organizarea și funcționarea SIE, dat de Comisia pentru apărare

Membrii Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților au dat raport negativ, marți, în cazul propunerii legislative pentru modificarea și completarea legii privind organizarea și funcționarea Serviciului de Informații Externe, proiect inițiat de senatorul ALDE Cristiana Anghel.

"Astăzi am avut la Comisia de apărare, ordine publică și siguranță națională analizarea unui proiect inițiat de doamna senator Cristina Anghel, referitor la modificarea Legii nr. 1/1998 privind organizarea și funcționarea SIE. Unul din punctele pe care le observă doamna și vrea să îl modifice este că legea din 1998, la art. 6, nu a fost adusă la zi după ce a apărut Constituția. Dar în Constituție există art. 154, în care scrie că legile și toate celelalte acte normative rămân în vigoare, în măsura în care ele nu contravin prezentei Constituții. Deci, automat, modul de numire la SIE era clar că se face așa și nici nu s-a făcut altfel. Știe toată lumea, la propunerea președintelui, Camerele reunite au aprobat acest lucru", a declarat vicepreședintele Comisiei pentru apărare, Ion Răducanu.

El a adăugat că strategia națională de apărare prevede revizuirea, în anul 2016, a pachetului de legi ale securității naționale.

"Dacă am fi dat un raport pozitiv, ar fi însemnat să modificăm astăzi o lege din pachetul legilor securității naționale, care s-ar fi modificat peste o lună sau două, pentru că în Strategia Națională de Apărare a țării, aprobată de Parlament, propusă de președintele Iohannis, este prevăzut ca 2016 să fie anul în care se revizuiește și se aduce la zi tot pachetul de legi ale securității naționale, care cuprinde zece legi nu una singură", a afirmat Răducanu.

La rândul său, senatorul Cristiana Anghel a declarat că a propus "intrarea în legalitate", pentru că toți directorii SIE, în ultimii 13 ani, ar fi fost numiți "nelegal".

"Am propus intrarea în legalitate, adică legea nu mai este constituțională din 2003, de la noua Constituție. Deci toți directorii numiți, de atunci până acum, au fost numiți nelegal. Nu se poate să te duci la Monitorul Oficial și să numești pe cineva ca director al SIE, în baza unui articol din Constituție. Este o nebunie. Eu am venit și am încercat să fac modificarea legii, astfel încât legea să vină pe palierele Constituției. Se pare că domnii au fost atât de speriați de tot ceea ce am scris acolo că vor da raport negativ", a precizat Anghel.

În expunerea de motive a propunerii pentru modificarea și completarea Legii nr. 1/1998 privind organizarea și funcționarea SIE se menționează că "este imperios necesar ca legea menționată să fie modificată în conformitate cu prevederile Constituției".

"Legea privind organizarea și modificarea SIE încalcă prevederile Constituției României, revizuită. De 13 ani, la conducerea SIE numirile sunt nelegale. Legea 1/1998 privind organizarea și funcționarea SIE, în vigoare, prevede la art. 6, alineat (1): conducerea SIE se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Țării la propunerea președintelui României", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Senatul este Cameră decizională.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

2 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

3 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

4 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

5 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”