Canada: Audierile în procesul de extrădare a responsabilei grupului Huawei vor începe în ianuarie 2020 (presa)

Canada: Audierile în procesul de extrădare a responsabilei grupului Huawei vor începe în ianuarie 2020 (presa)

Audierile privind cererea de extrădare în Statele Unite a lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei arestată în Canada la începutul lui decembrie, vor începe la 20 ianuarie 2020, a decis joi un tribunal din Vancouver, potrivit mai multor media, relatează AFP.

După o amânare de mai multe luni, audierile ar urma să se încheie în octombrie 2020, potrivit unui calendar de avocaţii părţilor şi acceptat de Curtea Supremă a provinciei Columbia Britanică, au precizat canalele publice CBCşi Radio-Canada.

Directoarea financiară a grupului Huawei a fost arestată la 1 decembrie la Vancouver la cererea justiţiei americane care o acuză că a ocolit sancţiunile americane contra Iranului, dar şi pentru asociere cu infractori pentru a fura secrete industriale, şi anume tehnologii celulare în detrimentul americanului T-Mobile. Avocaţii lui Meng Wanzhou au contestat aceste acuzaţii.

Responsabila chineză a fost pusă în libertate câteva zile mai târziu după ce a plătit o cauţiune de 10 milioane de dolari canadieni (6,6 milioane de euro), fiind obligată să poarte o brăţară electronică şi să predea paşaportul.

Arestarea ei a declanşat o criză diplomatică fără precedent între Ottawa şi Beijing.

Între timp, China i-a arestat pe fostul diplomat canadian Michael Kovrig şi pe compatriotul acestuia omul de afaceri Michael Spavor, pe care îi suspectează de spionaj, şi a condamnat la moarte alţi doi canadieni găsiţi vinovaţi de trafic de droguri.

Beijingul consideră că această afacere are ca scop sabotarea gigantului săi din domeniul telecomunicaţiilor, cu toate că, de la început, premierul canadian, Justin Trudeau, a afirmat constant că nu a fost niciodată "o intervenţie politică", Canada fiind "un stat de drept".

Decizia finală în privinţa extrădării îi va reveni ministrului canadian al justiţiei, David Lametti, notează AFP.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi amănunte picante

2 Și ăsta a fost pilos? / „Tatăl meu avea o funcție politică destul de importantă”

3 Amănunte picante rău! / Androneasca, la pușcărie? / Costoiu a turnat-o pe „mami Cati” în fața judecătorilor!

4 Ceas de 180.000 de dolari! / L-o avea de la interlopul care-și permitea să-i zică „curvă”?

5 Protestul arestatului Dide capătă sens / A sunat din pușcărie pentru a face publică poveste unui IT-ist care s-a…