Canada își majorează cheltuielile pentru înarmare

Canada își majorează cheltuielile pentru înarmare

Ministrul canadian al apărării, Harjit Sajjan, a promis miercuri să dubleze practic în termen de zece ani cheltuielile Canadei cu armamentul și mijloacele de apărare pentru mai multe avioane de luptă și nave de război, transmite AFP.

Obiectivul este de a majora în următorii zece ani fondurile alocate pentru cheltuieli militare la 1,4% din Produsul Intern Brut (PIB) de la 1% în prezent.

Acest nivel al cheltuielilor este unul dintre cele mai mici în rândul țărilor membre ale Organizației Atlanticului de Nord (NATO), cu mult sub cei 2% ceruți de președintele american, Donald Trump, la ultimul summit al Alianței desfășurat la sfârșitul lui mai.

În total, Canada dorește să aloce în zece ani aproape 33 de miliarde de dolari canadieni (22 de miliarde de euro) pentru armată și echipamentul acesteia, față de 18,9 miliarde de dolari canadieni în prezent.

Cu mijloace mai importante și materiale mai moderne, Canada intenționează să își întărească apărarea internă, în America de Nord și să își îndeplinească "responsabilitățile ca partener de încredere în lume" pe lângă țările din NATO, a explicat Harjit Sajjan în cursul unei conferințe de presă desfășurate la Ottawa.

Din această sumă, o parte importantă va fi consacrată noilor materiale și înlocuirii flotei îmbătrânite de avioane de luptă F-18 cu 88 de avioane de vânătoare, față de 65 în prezent.

Fondurile vor permite, de asemenea, dotarea Marinei canadiene cu 15 noi vase de război, modernizarea flotei de submarine, achiziționarea de vehicule blindate ușoare, de muniții ghidate de precizie și alte echipamente.

Canada își va majora cu 5.000 de membri numărul efectivelor sale militare la 101.500 soldați (activi și rezerviști).

Armata canadiană își va spori capacitățile pentru a face față amenințărilor în spațiu cu sateliți de comunicații și de supraveghere. De asemenea, Ottawa a confirmat că nu se va alătura programului scutului antirachetă american.

În strategia sa de apărare, Canada va pregăti "pirați cibernetici" pentru a lansa atacuri informatice în sprijinul operațiunilor militare.

Obiectivul Canadei este de a crește capacitățile de spionaj militar și operațiuni speciale și a-și întări prezența în Oceanul Arctic, acolo unde Rusia a desfășurat în ultimii ani mijloace importante.

Canada dorește să identifice împreună cu Statele Unite noi misiuni pentru Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospațială (NORAD) dincolo de mandatul actual de securizare a spațiului aerian și în sprijinul operațiunilor din apele de coastă ale celor două țări.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani