Canada: Justiţia invalidează un acord cu SUA privind refugiaţii

Canada: Justiţia invalidează un acord cu SUA privind refugiaţii

Curtea Federală a Canadei a invalidat miercuri un acord controversat cu Statele Unite, obligând solicitanţii de azil care încearcă să treacă frontiera canadiană să ceară mai întâi azil pe teritoriu american, relatează AFP.

Curtea a decis că acest ''Acord privind terţele ţări sigure'', un acord încheiat în 2004 şi denunţat de asociaţii pentru apărarea drepturilor refugiaţilor, a încălcat Carta canadiană a drepturilor şi libertăţilor.

Această cartă prevede în special că ''toată lumea are dreptul la viaţă, libertate şi securitatea persoanei'', a amintit judecătoarea Ann Marie McDonald în hotărârea sa.

Cu toate acestea, instanţa a suspendat aplicarea hotărârii timp de şase luni pentru a da timp Parlamentului să răspundă.

Acordul dintre Canada şi Statele Unite prevede că o persoană care solicită azil trebuie să depună cererea în prima ţară în care intră, fie Canada, fie Statele Unite.

Mai multe asociaţii de apărare a refugiaţilor şi opoziţia la guvernul premierului canadian Justin Trudeau au denunţat în mod repetat acest acord. Aceştia consideră că Statele Unite ale Americii care au întărit regulile în materie de azil nu mai sunt o ''ţară sigură'' pentru refugiaţi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...