Update: Oficialii austrieci au folosit numărul de 20.000 de migranți ilegali și în discuțiile tehnice cu oficialii români, fără să o poată proba, potrivit informațiilor G4Media . Ministerul austriac de Interne susține că a analizat 400 de telefoane mobile ale unor migranți care ar fi demonstrat că s-au conectat la rețele GSM din România, dar diferenșa până la 20.000 nu a fost probată.

Articol inițial: Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat joi, înaintea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre problema Schengen. Nehammer a susținut că 20.000 de migranți care au ajuns ilegal în Austria au trecut prin România, iar Poliția română știe acest lucru, pentru că i-a înregistrat.

„Poziția Austriei e să susținem Bulgaria și România. Nu e vorba despre o țară împotriva altei țări. Dar trebuie să știți că în Austria avem peste 75.000 de migranți. Și știm din investigațiile poliției austriece că 20.000 de migranți ilegali au trecut prin România. Și trebuie să găsim o soluție”, a afirmat cancelarul Karl Nehammer.

Întrebat de reporteri cum susține aceste numere, dat fiind că România spune că nu sunt adevărate, Nehammer a spus: „Poliția română îi știe pe acești oameni înregistrați în România. E o problemă de securitate pentru toată Europa. Trebuie să rezolvăm împreună această chestiune”.

Președintele Iohannis a anunțat miercuri că va ridica chestiunea Schengen la Consiliul European, dar a avertizat că e greu de crezut că va putea obține o schimbare a atitudinii Austriei.

Subiectul Schengen va fi ridicat la Consiliul European de președintele Klaus Iohannis, chiar dacă el nu este pe agenda formală, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Subiectul aderării la Schengen a fost anunțat deja că va fi ridicat de președintele României către cabinetul președintelui Consiliului European, Charles Michel, și către statele membre, inclusiv în cadrul Consiliului afaceri generale al UE, care a avut loc marți la Bruxelle.

Liderii UE se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, energie și economie, securitate și apărare, vecinătatea sudică a UE și relațiile externe, se precizează pe site-ul oficial al Consiliului European.