Când a fost cea mai fierbinte zi din istoria României. Recordul absolut deținut de Câmpia Bărăganului

Când a fost cea mai fierbinte zi din istoria României. Recordul absolut deținut de Câmpia Bărăganului

Ziua cu cele mai ridicate temperaturi din istoria României a fost 10 august 1951, potrivit înregistrărilor meteorologice, iar recordul este deținut de o localitate din Câmpia Bărăganului.

Câmpia Bărăganului deține recordul la temperaturi ridicate. Foto: Freepik.com

Câmpia Bărăganului deține recordul la temperaturi ridicate. Foto: Freepik.com

Câmpia Bărăganului este cunoscută pentru solul său fertil, care face din acest ținut din sud-estul României unul dintre cele mai productive în privința cerealelor. Este, de asemenea, și un ținut al fenomenelor extreme – al crivățului, caniculei și secetei.

Recordul de temperatură, atins la Râmnicelu

La mijlocul secolului XX, anii secetoși și temperaturile ridicate făceau ravagii în Câmpia Bărăganului.

„În zona de stepă a țării noastre, în medie, din 100 de ani, 58 sunt secetoși, 3 ani foarte secetoși și numai 39 de ani sunt ploioși, dintre care 15 ani foarte ploioși. Se remarcă faptul că, în ultimul timp, anii de secetă s-au repetat mai des, formând uneori chiar perioade de 2–3 ani, cum a fost perioada anilor 1945–1946, care a atins maximum de intensitate în 1946. În trecut, durata unor perioade de secetă din Bărăgan a ajuns la 70 și 130 de zile, înregistrându-se chiar perioade de secetă cu o durată de 177 de zile, cum a fost cea din anul 1895”, informa revista Știință și Tehnică, în 1965.

Cea mai călduroasă zi de vară din istoria României a fost în 10 august 1951, când temperatura aerului, înregistrată la stația Ion Sion din comuna Râmnicelu (județul Brăila), a ajuns la 44,5 grade Celsius.

„Încălzirea accentuată a aerului cald tropical a permis ca, la aceeași dată, să se înregistreze valori termice ridicate și la alte puncte din estul Câmpiei Române. Spre exemplu, la Amara (fostul raion Slobozia) și la I. C. Frimu (fostul raion Lehliu), la Grivița de 40,9 grade Celsius, iar la Călărași de 41,4 grade Celsius”, informa revista Știință și Tehnică, în 1974.

Verile caniculare din România

În ultimul secol și jumătate, sudul și estul României au fost regiunile cele mai afectate de caniculă, zonele de câmpie fiind locurile marcate de cele mai ridicate temperaturi.

Ziua de 7 august 1896 a intrat și ea în istoria României, cu temperaturi de aproape 43 de grade Celsius, la Giurgiu, iar în prima jumătate a secolului XX, zilele toride, cu temperaturi de peste 40 de grade, au fost anunțate tot mai des. În 5 iulie 1916 s-au înregistrat 42,9 grade Celsius la Alexandria. În 23 iulie 1943 au fost 40,5 grade Celsius la Brăila, în 20 august 1954 au fost 41,1 grade Celsius la București și 41,4 grade Celsius la Armășești, în 20 august 1946 au fost 43,5 grade Celsius la Strehaia.

Începând din anii 2000, temperaturi de peste 44 de grade Celsius s-au înregistrat la Calafat, în 2007 (44,3 grade Celsius), și la Giurgiu, în 2012 (43,5 grade Celsius).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un articol care chiar merită citit! / Cazul Anastasiu: Sfidare și minciuni în loc de transparență

2 Descoperirea făcută de medici în stomacul unui român găsit mort după o petrecere la grătar, în Austria

3 Judecați voi / Procuror cercetat anterior într-un dosar al lui Ghiță, propus șef al Serviciului formare profesională, programe și documentare din DNA..…

4 Luase un simplu somnifer / Răsturnare de situație în cazul polițistei de penitenciar care a confundat polițiștii cu „niște monștri”

5 „Se servește într-o pâine ridicolă”. Reacția unui turist britanic în România, după ce a mâncat ciorbă de fasole în pâine