Când ajunge în România primul val de caniculă. Avertismentul meteorologilor, câte grade vom resimți

Când ajunge în România primul val de caniculă. Avertismentul meteorologilor, câte grade vom resimți

Primul val de caniculă va lovi România în weekend. Meteorologii anunță temperaturi ridicate și spun că acesta este primul semn pentru ceea ce ne așteaptă în această vară: căldură sufocantă, vijelii și grindină.

Un val de aer tropical afectează sud-vestul Europei FOTO Shutterstock

"Vorbim de un aer tropical prezent în vestul, sud vestul Europei, care va migra de la o zi la alta către sudul, centrul și sud-estul Europei. Mâine și poimâine ajungem la vreme călduroasă, vor fi peste 30 de grade la câmpie, maximele vor fi 25 – 33 grade Celsius. Temperaturi mai scăzute vor fi pe litoral, iar cele mai ridicate spre Câmpia de Vest.

Influența acelui aer cald o vom simți vineri și sâmbătă. Vineri vor fi maxime spre 34 grade Celsius, izolat putem atinge pragul caniculei, cel mai probabil în zona Banatului. Sâmbătă, temperaturile vor scădea în vest, centru și nord, dar temperaturile de prag de caniculă se mută către Câmpia Română, Muntenia, sudul Moldovei, vestul Dobrogei. Joi, vineri, sâmbătă vom vorbi cu siguranță de disconfort termic.

Temperaturile sunt măsurate la umbră, așadar, la 33 – 35 de grade Celsius vom avea acel disconfort termic, indicele temperatură-umezeală se va apropia sau chiar va depăși pragul de 80 de unități. În realitate, temperaturile resimțite vor fi chiar de 37 de grade", a declarat meteorologul Mihai Timu la Digi24.

Ce ne așteaptă în iulie și august

Specialistul a mai explicat că în următoarele zile nu vor mai fi averse și descărcări electrice precum cele din ultima perioadă.

"Spre finalul săptămânii, dinspre Atlantic va avansa un aer mai umed, iar la contactul între cele două mase de aer, sâmbătă și duminică vom avea intervale cu multă instabilitate atmosferică în mare parte a țării. Pentru prima jumătate a lunii iulie, temperaturile vor fi ușor peste norme, e cea mai caldă lună. Și iulie, și august, cu siguranță vor fi două luni cu extreme", a spus Mihai Timu .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”