Când ajunge în România valul de aer cald. Unde lovesc furtuni și ploi violente, aduse de un ciclon mediteranean

Când ajunge în România valul de aer cald. Unde lovesc furtuni și ploi violente, aduse de un ciclon mediteranean

Temperaturi deosebit de ridicate anunță meteorologii marți, 16 mai, când un val de aer cald ajunge în România. În sudul țării se vor înregistra 28 grade Celsius. Veștile nu sunt îmbucurătoare, pentru că urmează un episod de vreme severă după căldura neobișnuită.

Vreme deosebit de caldă în sudul țării FOTO Shutterstock

Un ciclon din Marea Mediterană va aduce ploi puternice însoţite de tunete şi fulgere. Meteorologii spun că nu este exclus să apară grindină şi vijelii. Spre sfârşitul săptămânii, vremea se va răci şi vom avea parte de ploi.

Marți, 16 mai, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea va deveni caldă pentru această dată în cea mai mare parte a țării.

"Instabilitatea atmosferică va fi în creștere și se va manifesta prin înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea și caracter torențial și descărcări electrice, ziua local în regiunile intracarpatice, precum și în zonele de munte, iar spre seară și noaptea pe arii extinse îndeosebi în jumătatea de sud-vest a teritoriului. Pe alocuri cantitățile de apă vor depăși 15-25 l/mp și vor fi condiții de grindină. Vântul va continua să prezinte intensificări pe crestele Carpaților Meridionali și în sudul Banatului în general cu viteze de 60-70 de km/h, local și temporar în sud, dar de scurtă durată și în timpul averselor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21 și 28 grade Celsius, cu valori mai scăzute pe litoral până spre 18 grade Celsius, iar cele minime se vor situa în general între 7 și 15 grade Celsius. Dimineața și noaptea, izolat se va semnala ceață", anunță ANM, citată de România TV

În București, temperatură maximă de va fi de 26 grade Celsius, iar minima se va încadra între 11 și 13 grade Celsius. Cerul va prezenta înnorări, temporar accentuate spre sfârșitul intervalului când probabilitatea pentru averse și descărcări electrice va fi ridicată. Vântul va sufla în general moderat cu viteze la rafală de 30-40 km/h.

Miercuri se schimbă vremea

Miercuri, 17 mai, se strică vremea. Instabilitatea se va manifesta în jumătatea de sud-vest a țării unde vor fi înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat intensificări de scurtă durată ale vântului. Pe alocuri se vor înregistra cantități de apă însemnate și vor fi condiții de grindină. În restul teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala pe suprafețe mai restrânse, iar ușoare intensificări ale vântului vor fi în nordul Moldovei și al Dobrogei. Temperaturile maxime, mai scăzute decât în ziua precedentă îndeosebi în regiunile sudice, se vor încadra între 17 și 26 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 și 14 grade Celsius.

În Capitală, tot vreme instabilă se anunță și se va va răcori. Temporar înnorările vor fi accentuate și, în special după-amiaza și seara, vor fi averse, posibil însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 20 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 10 și 12 grade Celsius.

Precipitații în majoritatea zonelor

Joi, cerul va fi temporar noros și va ploua local în majoritatea zonelor, dar cu probabilitate mai mare în regiunile vestice. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări pe crestele montane, pe alocuri în jumătatea de est a țării și în extremitatea de vest. Temperaturile maxime, sub cele specifice perioadei în regiunile sud-vestice și în jurul celor normale în rest, se vor încadra în general între 18 și 25 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse în marea lor majoritate între 8 și 14 grade Celsius.

În București, temperatura aerului va avea valori normale pentru a doua decadă a lunii mai, cu maxima de 23 grade Celsius și minima cuprinsă între 10 și 13 grade Celsius.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...