Când devine durerea de cap semnal de alarmă? Ce este „cefaleea în ciorchine” și la ce trebuie să fii atent

Când devine durerea de cap semnal de alarmă? Ce este „cefaleea în ciorchine” și la ce trebuie să fii atent

Specialiștii spun că există peste 300 de tipuri de durere de cap, din care aproximativ 10% au o cauză cunoscută. Acestea din urmă indică prezența unei alte afecțiuni , motiv pentru care trebuie consultat un medic, dacă vă confruntați cu unele dintre următoarele simptome.

Cele mai frecvente dureri de cap nu ridică probleme majore de sănătate FOTO Shutterstock

Este vorba despre sinuzită, abcesele dentare, tensiunea oculară crescută, meningita, traumatismul cranian, anevrism, glaucom, gripă, hipertensiune arterială, atac de panică sau otită. Deși rar, durerea de cap poate semnaliza o afecțiune serioasă, cum ar fi o tumoră cerebrală, un accident vascular cerebral un cheag de sânge, se arată pe site-ul reginamaria.ro .

Durerile de cap care nu au o cauză cunoscută se numesc primare. Iată care sunt cele mai frecvente dureri de cap primare:

Cea mai frecventă

Apare ca o durere difuză, ușoară până la moderată, care acoperă întreaga suprafață a capului. Adesea este descrisă ca o senzație de strângere a capului în menghină. Este cea mai frecventa durere de cap, fiind identificată la aproximativ 3 din 4 adulți care suferă de cefalee.

Durere localizată într-o singură parte

Migrena apar mai rar decât cefaleea de tensiune, însă este mult mai severă. O migrenă este o durere de cap foarte intensă, pulsatilă, localizată într-o singură zonă a capului. Este frecvent însoțită de greață, vărsături și sensibilitate extremă la lumină și zgomot. Durerile semnificative pot dura de la câteva ore până la câteva zile. Anumite migrene sunt precedate sau însoțite de simptome senzoriale de avertizare (aura), cum ar fi flash-uri de lumină, pete oarbe sau furnicături în braț sau picior.

Apare brusc și are accese ciclice

Cefaleea în ciochine este o durere foarte intensă, pulsatilă, care apare mult mai des la bărbați decât la femei. Este una dintre cele mai dureroase tipuri de dureri de cap, apare brusc și se caracterizează prin accese ciclice, repetate, de unde și denumirea de “ciorchine”. Debutează frecvent în timpul nopții, ca o durere intensă în jurul unui ochi sau într-o parte a capului. Accesele de durere pot dura săptămâni sau luni și sunt urmate de perioade de remisie, când dispar complet.

Semne care trebuie să te conducă la medic:

Se dezvoltă pentru prima dată după 50 de ani

Apare mai des decât de obicei – ex. mai mult de trei episoade de durere de cap pe săptămână

Apare brusc, în special după ce te-ai trezit

Este mai severă decât de obicei

Apare după o lovitura la cap

Este însoțită de conjunctivită

Este declanșată de efort sau tuse

Nu se estompează sau chiar se agravează, în ciuda utilizării adecvata a medicamentelor antialgice.

Te împiedică să mergi la muncă, să dormi sau să participi la activități normale.

Ce provoacă disconfortul

Cauzele celor mai multe dureri de cap nu sunt cunoscute pe deplin. Potrivit experților de la Harvard Medical School, țesutul cerebral și craniul nu sunt răspunzătoare de declanșarea durerilor de cap, deoarece nu au nervi care să înregistreze durerea, arată sursa citată. Însă, vasele de sânge de la nivelului capului și gâtului pot semnala durerea, la fel și țesuturile care înconjoară creierul și o parte din nervii majori care își au originea în creier. Pielea capului, sinusurile, dinții, mușchii și articulațiile gâtului pot provoca, de asemenea, dureri de cap.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

2 Cele mai noi date despre pensionarii din România

3 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

4 Lovitură de proporții la Rapid: Mircea Lucescu, contract pe 5 ani ca manager general

5 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...