Când începe prohibiția la pescuit. Unele specii de pește sunt interzise spre capturare tot anul

Când începe prohibiția la pescuit. Unele specii de pește sunt interzise spre capturare tot anul

Pentru 60 de zile din acest an, în perioada 9 aprilie-7 iunie 2024, orice formă de pescuit este interzis, iar măsura se referă la orice viețuitoare care trăiește în apă (pești, crustacee, moluște și altele).

Știuca este protejată în perioadele 1 februarie-20 martie și 9 aprilie-7 iunie FOTO M.A.

În afara acestei perioade există și perioade de prohibiție, în funcție de specie. Ministerul Mediului a stabilit prohibiție la știucă, în perioada 1 februarie-20 martie 2024, iar la șalău și biban, între 20 martie și 7 iunie 2024.

Nu există restricții doar pe lacurile și iazurile private.

Potrivit Ordinului 561/2023/11/2024, privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2024 s-au stabilit în plus, față de alți ani, măsuri care vin să să refacă bazinele hidrografice, unde speciile de pești sunt periclitate sau în declin.

Sunt stabilite perioadele de prohibiție pe Dunăre, Prut, Lacul Stânca Costești și în zona economică Meleaua Sfântul Gheorghe, până la Ciotic, lacurile litorale din complexul Razim Sinoe. O atenție aparte, pentru refacerea resurselor acvatice, a fost acordată zonelor de protecție de pe rîul Mureș, Crișul Repede și Olt.

Măsuri în plus, pentru lipitori, raci și pentru Rezervația Biosferei Deltei Dunării

Aproximativ 23% din teritoriul României este arie protejată, iar Rezervația Biosferei Deltei Dunării reprezintă cea mai mare și compactă zonă protejată.

În acest an, între 9 aprilie și 7 iunie 2024 se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic.

În afara acestei perioade este permis pescuitul recreativ/sportiv al speciilor știucă, șalău, somn și crap, dar numai cu eliberarea imediată a tuturor capturilor din aceste specii (catch & release), cu reținerea unui singur exemplar/zi, dintr-o singură specie, pe teritoriul RBDD.

Cei care au pescuit în Delta Dunării nu pot transporta o cantitate de pește mai mare de 10 kg/pescar sau 15 kg/familie, indiferent de numărul de zile în care s-au bucurat de pescuit și vacanță.

O altă interdicție privește folosirea setcilor pe teritoriul ARBDD, când cota fluviului Dunărea în dreptul localității Tulcea este sub 50 cm. Se permite folosirea cu acestei metode de pescuit, cu mărimea ochiului plasei de 70 mm pe fluviul Dunărea, a brațelor sale, Dunărea Veche, Golful Musura și Meleaua Sfântu Gheorghe.

O altă noutate, în acest an, potrivit Ordinului Ministerului Mediului, se referă la capturarea lipitorilor medicinale, care este interzisă în perioada 1 iulie până la 31 august 2024. Tot pe teritoriul Deltei Dunării este interzisă capturarea racului femelă în perioada 1 ianuarie – 9 aprilie 2024 și 1-30 septembrie 2024, iar pentru masculi, în perioada 1-30 septembrie 2024.

Printre peștii care sunt protejați în 2024 pe teritoriul României se numără specii aflate pe cale de dispariție dar și pești, care au un rol important în ecosistem. Printre speciile pe care nu ai voie să le reții/ prinzi se numără sturionii (morun, nisteru, păstrugă, cegă), ghiborțul de râu, fusarul, piatrarul, lostrița, aspretele, șalăul vărgat, cernușca, pecarina, guvidul, zglăvoaca răsăriteană, caracuda, mihalțul, ș.a.

Pentru încălcarea legii pescuitului și a ordinului care reglementează prohibiția există sancțiuni destul de serioase.

Pescuitul fără permis se sancționează cu amendă de la 300 la 600 de lei, la fel ca și reținerea peștilor sub dimensiunile minime legale.

Pescuitul în zonele protejate sau în perioada de prohibiție se sancționează cu amendă de la 600 la 1.000 de lei și reținerea permisului de pescuit.

Pentru braconaj, amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei sau o pedeapsă de până la 3 ani de închisoare dacă fapta este gravă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?