Când va avea loc următorul cutremur mare în România. Prof. dr. ing. Nicolae Noica, despre cercetările făcute VIDEO

Când va avea loc următorul cutremur mare în România. Prof. dr. ing. Nicolae Noica, despre cercetările făcute VIDEO

Risc Seismic

În România, cutremurele de pământ de magnitudini mari se produc, statistic vorbind, cu o anumită ciclicitate, fapt ce ridică problema protecţiei antiseismice la nivel de siguranţă naţională, a declarat prof. dr. ing. Nicolae Noica, într-un interviu pentru Agerpres .

Prof. dr. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, a explicat că România, fiind este ţară seismică,că problema siguranţei la cutremure ar trebui rezolvată "în timp, nu din când în când să vorbim".

„În ultima vreme, toată lumea spunea că cutremurele sunt la 40 de ani, trecând de la ceea ce s-a întâmplat în 1940, 1977 şi, împreună cu colegii, am încercat să facem o situaţie statistică, din cărţi vechi, din documente. (...) Din toate aceste cercetări şi studii pe care le-am făcut, se pare, cu un grad de aproximaţie destul de mare, la următorul cutremur să ne aşteptăm în jurul anului 2035. N-am vrut şi nu vrem să spunem mereu acest lucru, pentru că, pe de o parte, mai liniştim oamenii şi asta ar fi bine, dar, pe de altă parte, îi lăsăm în indiferenţă totală pe cei care administrează şi care nu vor să se implice în rezolvarea acestor probleme”, a declarat profesorul.

„Marea problemă va fi ce se va întâmpla după cutremur"

Nicolae Noica a subliniat că un cutremur afectează clădirile, dar, mai mult, distruge vieţile multor oameni şi, în plus distruge "capacitatea de a rezista la cutremure a altor clădiri".

„Deci, vrem, nu vrem, în România cutremure vor fi, iar marea problemă este că un nou cutremur va afecta multe din clădirile peste care au trecut cutremure în 1940, 1977 şi la un nou cutremur marea problemă, după mine, va fi ce se va întâmpla după cutremur", a spus profesorul”, a mai spus specialistul, în interviul acordat Agerpres.

Problema este foarte serioasă, explică inginerul:

„Repet, ea solicită sume de bani, investiţii, dar pe lângă celelalte şi pricepere. Eu tot spun că, dacă o să mergem pe sistemul de licitaţii care întinde lucrarea respectivă pe nu ştiu ce perioadă, n-o să reuşim să facem niciodată”.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...