Când vor mai avea românii parte de mini-vacanțe în cursul acestui an

Când vor mai avea românii parte de mini-vacanțe în cursul acestui an

Încă nu s-a încheiat mini-vacanța de 1 Mai, dar deja ne putem gândi când va avea loc următoarea vacanță. Astfel, deși suntem încă abia la începutul lunii mai, parcă suntem mai motivați să revenim la muncă, știind că la începutul lunii viitoare am putea avea o altă minivacanță.

Mini-vacanță la români FOTO Shutterstock

La începutul lunii iunie, românii ar putea avea o mică vacanță de cinci zile, dacă Guvernul va aproba o punte între zilele libere legale stabilite deja prin lege. Astfel, ziua de 1 Iunie – Ziua Copilului – care cade într-o zi de joi, ar putea fi legată de zilele libere de Rusalii, care vor fi sărbătorite duminică și luni, adică pe 4 și 5 iunie. Dacă va fi aprobată această „punte”, atunci vineri, 2 iunie ar fi zi liberă, astfel că românii s-ar bucura de o minivacanță de cinci zile, de joi, până luni, din 1 până în 5 iunie, scrie Ora de Sibiu .

Ce zile libere mai au românii

Pe lângă concediul de odihnă, românii mai au prin lege zile liber legale. În 2023 sunt 15 zile libere, conform Codului Muncii. 11 dintre aceste zile pică în timpul săptămânii. Iată care sunt zilele libere legale de care se vor mai bucura românii în restul anului:

1 iunie - Ziua Copilului; Joi

4 și 5 iunie; Rusalii; Duminică și Luni

15 august; Adormirea Maicii Domnului; marți

30 noiembrie; Sfântul Andrei; Joi

1 decembrie; Ziua Națională a României; vineri

25 și 26 decembrie; Crăciunul; luni și marți

Ce mini-vacanțe se mai pot lega anul acesta

Pe lângă mini-vacanța de Rusalii, românii ar mai putea lega patru zile la sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august, care pică într-o zi de marți. Dacă se aprobă și luni, atunci vor fi patru zile legate.

Și de ziua Sfântului Andrei s-ar putea lega o mică vacanță de patru zile, deoarece pică într-o zi de joi, astfel că dacă se va aproba și vineri, atunci vor fi din nou patru zile libere legate.

De 1 Decembrie, care pică într-o zi de vineri, vom avea o mini-vacanță de trei zile, iar de Crăciun vom avea o sărbătoare de patru zile, de sâmbătă până marți.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere vor primi mai muți bani la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale